Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin a fost condamnat vineri la Minneapolis (Minnesota, SUA) la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd în mai 2020, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Judecătorul Peter Cahill a citit sentinţa în cadrul unei şedinţe care a avut loc la tribunalul din comitatul Hennepin, unde Chauvin a fost găsit vinovat în aprilie de un juriu pentru uciderea lui Floyd.

Moartea violentă a lui Floyd, la 25 mai 2020, în timpul unei operaţiuni a poliţiei din Minneapolis, a declanşat manifestaţii împotriva rasismului şi violenţei poliţiei în Statele Unite.

Derek Chauvin a prezentat vineri „condoleanţe” familiei victimei sale.

”Din cauza unor probleme juridice nerezolvate, nu sunt în măsură să fac o declaraţie oficială în acest moment, dar, pe scurt, aş dori să transmit condoleanţe familiei Floyd”, a declarat fostul poliţist în vârstă de 45 de ani la audierea pentru pronunţarea sentinţei.

”Vor exista noi informaţii în viitor, care sper că vor fi interesante şi vă vor aduce linişte sufletească”, a adăugat el, în primul său discurs public de la moartea bărbatului de culoare care avea 40 de ani.

Procurorii i-au cerut judecătorului să-l condamne pe Chauvin la 30 de ani de închisoare

Aceasta este cu un deceniu mai puțin decât pedeapsa maximă posibilă cu care se confruntă pentru acuzația de crimă de gradul al doilea, cea mai gravă dintre cele trei acuzații pentru care a fost condamnat de un juriu pe 20 aprilie după proces. De asemenea, jurații l-au condamnat pe Chauvin pentru crimă de gradul III și omor de gradul II.

Mama lui Chauvin, Carolyn Pawlenty, a spus: „Mi-a fost greu să aud și să citesc ceea ce în media. Echipa publică și procuratura cred că Derek este o persoană agresivă, lipsită de inimă și indiferentă. Pot să vă spun că este departe de adevăr.”, potrivit CNBC.

Identitatea fiului meu a fost, de asemenea, redusă la aceea de rasist. Vreau ca această instanță să știe că niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat și că fiul meu este un om bun „, a spus Pawlenty.

Videoclipul șocant al morții lui Floyd, care a fost larg difuzat de mass-media și de pe rețelele de socializare, a dus la un val de mari proteste în întreaga țară împotriva brutalității poliției și a rasismului sistemic.