Comisia Europeană nu se așteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanță care sunt programate să se încheie joi. O declarație în acest sens a fost făcută de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.

Potrivit afirmațiilor susținute de oficialul european și citate de Wall Street Journal, cei de la Comsia Europeană cred că Nord Stream 1 nu va fi repus în funcţiune.

„Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune”, a comentat Johannes Hahn, în Singapore, în fața jurnaliștilor.

Comentariile comisarului european pentru buget vin pe fondul deciziei luate de Gazprom. Compania a hotărât să invoce o clauză de tip „forţă majoră” cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1.

Îngrijorările Comisiei Europene sunt în contrast cu speranțele exprimate de OMV, companie care a arătat marți că se așteaptă ca furnizarea de gaze să se reia joi, aşa cum era planificat.

Conform Reuters, o scrisoare a companiei Gazprom, cu data de 14 iunie, arată că această companie rusească a declarat forță majoră în ceea ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important. Potrivit presei internaționale, în scrisoare se arată că Gazprom nu a putut să își îndeplinească obligațiile din cauza unor circumstanțe extraordinare, despre care compania nu a putut face nimic în privința lor.

Gazprom a declarat forță majoră în cazul unor livrări de gaze către Europa

Măsura de forță majoră este invocată în momentul în care o afacere este afectată de factori externi, iar în cazul Gazprom a intrat în vigoare de pe data de 14 iunie. Potrivit surselor apropiate acestei chestiuni, scrisoarea se referă la livrările prin Nord Stream 1. Până acum, totuși, compania rusească, cea care deține monopolul exporturilor de gaze, nu a făcut niciun comentariu.

Pe de altă parte, Reuters a mai notat că această măsură va duce la tensiuni și mai mari între Federația Rusă și Occident cu privire la invazia de pe teritoriul Ucrainei, începută la data de 24 februarie și pe care Moscova o numește operațiune militară specială.

Blocul comunitar a impus până acum mai multe sancțiuni Federației Ruse, dar plănuiește să nu mai folosească combustibili fosili din această țară până în anul 2027. Totuși, dorește ca livrările să continue momentan.

Pe fondul războiului și al sancțiunilor, livrările de gaze rusești au scăzut prin rutele majore, inclusiv prin Ucraina, Belarus și prin Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică. Amintim că Nord Stream 1 se află în lucrări de întreținere.