Mai precis, livrările de gaze rusești spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanță la Nord Stream 1, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale.

Astfel, Gazprom a demarat lucrările de mentenanță în cursul dimineții la cele două ramuri ale gazoductului, prin care pompează o mare cantitate de gaze în Germania şi multe alte ţări din Occident, conform informațiilor transmise de afp.com

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă

Amintim că furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, pentru a fi reluată în cursul zilei de 21 iulie. Totuşi, autoritățile din Germania sunt îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, în contextul războiului din Ucraina.

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz.

Totodată, gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania.

Operatorul a prevăzut un termen de zece zile de suspendare a fluxului de gaze prin Nord Stream 1, anunţând planuri de verificare şi reparare sau recalibrare a sursei de alimentare, a sistemelor de protecţie împotriva incendiilor şi a scurgerilor de gaze, precum şi a anumitor valve dacă este necesar, împreună cu actualizări de software.

Suspendarea ar trebuie să fie o formalitate tehnică

Potrivit sursei menționate, această suspendare a livrărilor pentru zece zile ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică. Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut şi nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit.

„Ne confruntăm cu o situaţie inedită, totul este posibil. Este posibil ca gazul să curgă din nou, chiar într-o cantitate mai mare decât înainte. Este posibil însă să nu mai vină deloc şi trebuie să ne pregătim ca întotdeauna pentru ce e mai rău”, a apus anterior vicecancelarul german Robert Habeck.

Moscova, invocând o problemă tehnică, a redus deja livrările de gaze prin Nord Stream cu 60% în ultimele săptămâni, o decizie denunţată drept „politică” de către Berlin. În alte zone ale Europei, Gazprom a procedat într-un mod similar, reducând livrările către unele ţări şi suspendându-le complet către altele, cum ar fi Polonia şi Bulgaria.

Berlinul a depus mari eforturi pentru a convinge Canada sâmbătă să returneze o turbină destinată Nord Stream 1, care se afla la ea pentru mentenanţă, în pofida protestelor din partea Ucrainei. Temerile cresc în Germania că orice încetare bruscă a livrărilor de gaze ar avea efecte dramatice atât asupra industriei, cât şi asupra gospodăriilor private.

Mai mult, oprirea Nord Stream pentru o perioadă mai îndelungată ar afecta nu doar prima economie a Europei, conform sursei menționate.