Nemaiputând închiria la preţurile sperate, proprietarii încep să investească în modernizarea locuinţelor pe care le oferă. Diferenţa de preţ este, în medie, de 50 de euro/lună pentru o garsonieră şi chiar mai mult pentru un apartament.

Plecat în Spania de zece ani, electricianul Brăduţ Minea este proprietarul unei garsoniere în Capitală, ca şi al unei case construite în regie proprie pe un teren de 500 mp, cumpărat într-o comună din apropierea oraşului prahovean Câmpina. „Patru ani am urcat ţevi de gaze, cu spinarea, pe blocurile din Madrid, până am avut norocul să găsesc un serviciu pe meseria mea într-un supermarket. Acolo lucrez şi acum, dar investesc în ţară, domnule. Sunt afacerist”, zâmbeşte Minea. El a cumpărat în 2005, cu mai puţin de 35.000 de euro, o garsonieră în cartierul bucureştean Dristor, pe care o închiriază şi care i-a asigurat un supliment financiar „de 400 de euro pe lună, în vremurile bune“, după cum mărturiseşte. Iar vremurile bune nu sunt prea departe în timp. „În doi ani, am încasat – dacă pun o medie de 350 de euro – vreo 8.500 de euro. Din fericire, nu am avut nevoie să investesc în reparaţii sau renovări“, completează Minea. Dacă „vremurile bune“ ar fi continuat, investiţia s-ar fi amortizat în ceva mai puţin de zece ani. Un ritm extrem de bun.

Renovarea şi echiparea au devenit deja un standard pentru locuinţele închiriate

Lucrurile s-au schimbat decisiv anul acesta, când blocarea tranzacţiilor cu locuinţe a determinat creşterea masivă a ofertei de închiriere (cu minimum 20%, potrivit agenţilor imobiliari), situaţie ce a condus la diminuarea chiriilor. În aceeaşi direcţie a acţionat şi modificarea percepţiei şi aşteptărilor chiriaşilor, din cauza crizei aceştia nefiind dispuşi să mai accepte condiţiile proaste şi pretenţiile financiare prea ridicate ale proprietarilor. Rezultatul? Competiţia dintre proprietari s-a înteţit şi fiecare amănunt a ajuns acum să conteze.

Nivelul chiriei nu se mai stabileşte după principiul „dacă-ţi convine, bine, dacă nu, la revedere, aşteaptă alţii“. Dată fiind majorarea ofertei (în martie, creştere cu 3.000 de locuinţe, adică 60% peste aceeaşi lună din 2008), proprietarii încearcă să aducă îmbunătăţiri locuinţelor scoase pe piaţă. Cert este faptul că îmbunătăţirile în ceea ce priveşte confortul şi utilităţile oferite sporesc şansele de închiriere rapidă şi la valori aşteptate, deşi mai mici decât în anii trecuţi. Astfel, majoritatea ofertelor de pe site-urile de anunţuri se diferenţiază, dincolo de zonă, şi prin gradul de confort. „Chiriile sunt mai mici pentru locuinţele neigienizate şi fără dotări. O maşină de spălat, mobila mai nouă şi altele pot aduce câştiguri suplimentare“, explică brokerul imobiliar Mihai Neva. Diferenţa de chirie este de cel puţin 50 de euro lunar, în funcţie de tipul de locuinţă, pentru apartamentele cu trei sau patru camere diferenţele fiind mai mari. „M-am decis să renovez, pentru că anul acesta nu pot închiria cu mai mult de 250 de euro/lună, iar în condiţiile astea de criză, venitul suplimentar e cu atât mai util. Deocamdată calculez, dar nu cred că suma necesară va fi mai mare de 2.000 de euro, cu tot cu manoperă. Sper ca după modernizare să pot cere 300 – 350 de euro“, explică Brăduţ Minea. Practic, jumătate din venitul obţinut anul trecut din închiriere îl va investi în modernizarea garsonierei, iar la o chirie de 300 de euro/lună, va reuşi să recupereze investiţia actuală în doar şapte luni. Un asemenea interval de amortizare nu prelungeşte prea mult durata celor zece ani necesari pentru acoperirea investiţiei iniţiale, în condiţiile în care în perioada de recuperare considerată acceptabilă în Occident este de minimum 14 ani.

Cât costă renovarea

Cel mai important element al unei renovări rămâne manopera. Potrivit site-ului zugrăveli.ro, tencuiala costă 12 lei/mp, aplicarea gletului şapte lei/mp, montajul parchetului şapte lei/mp, montajul de gresie şi faianţă 30 lei/mp, iar aplicarea de vopsea lavabilă trei lei/mp. 

La aceste costuri se adaugă cele ale materialelor. Pentru o garsonieră de 36 mp, un­de se montează 12 mp de gresie, 16 de fa­ian­ţă şi 24 de parchet, costul materialelor este de 1.440 de lei, iar cu manoperă, de 2.500 de lei. Cu mobilă şi dotări noi, in­ves­tiţia poate depăşi 2.000-3.000 de euro.

159-30391-capital27.jpg