Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a argumentat că ar fi neelegant ca două state majoritar ortodoxe, Rusia și Ucraina, să își desfășoare dialogul de pace într-un spațiu simbolic catolic.

Declarațiile au fost făcute vineri, în cadrul unui discurs susținut la Academia Diplomatică din Moscova, la o zi după ce Lavrov a fost decorat de președintele Vladimir Putin cu Ordinul Sfântului Apostol Andrei cel Dintâi Chemat.

Rusia respinge Vaticanul ca loc pentru negocieri

Potrivit Reuters, Lavrov a afirmat că Vaticanul însuși s-ar putea simți inconfortabil să găzduiască astfel de discuții, în special în contextul sensibilităților religioase dintre Bisericile ortodoxă și catolică. Aceste declarații au venit după ce premierul italian Giorgia Meloni a susținut că Papa Leon al XIV-lea și-a exprimat disponibilitatea de a intermedia negocierile în cadrul unei convorbiri telefonice.

Papa, primul pontif de origine americană, declarase anterior că Vaticanul este dispus să joace un rol de mediator în conflictele internaționale, deși nu a menționat explicit conflictul ruso-ucrainean. În ciuda afirmațiilor premierului Meloni, biroul de presă al Vaticanului a refuzat să comenteze suplimentar.

În prezent, Kremlinul a indicat că nu există niciun acord privind locația pentru o nouă rundă de discuții. Lavrov a subliniat că nu există o viziune clară asupra datei și locului viitoarelor negocieri, ironizând speculațiile internaționale pe această temă. Între timp, primele contacte directe dintre negociatorii ruși și ucraineni din ultimii peste trei ani au avut loc la începutul lunii curente la Istanbul.

„Mulţi oameni au fantezii despre când şi unde va avea loc (n.red. – întâlnirea). Nu avem nicio idee în acest moment. Dar imaginaţi-vă Vaticanul ca loc pentru negocieri. Ar fi un pic neelegant pentru ţările ortodoxe să folosească o platformă catolică pentru a discuta probleme care privesc modul de eliminare a cauzelor profunde (n.red. – ale conflictului).

Cred că nu ar fi foarte confortabil pentru Vatican însuşi să găzduiască delegaţii din două ţări ortodoxe în aceste circumstanţe”, a explicat Serghei Lavrov, potrivit sursei menționate.

Rusia, Ucraina, steaguri, război
SURSA FOTO: Dreamstime

Lavrov a reluat ideea exprimată anterior de Moscova privind necesitatea organizării de alegeri prezidențiale în Ucraina

Pe lângă subiectul locației negocierilor, Lavrov a reluat ideea exprimată anterior de Moscova privind necesitatea organizării de alegeri prezidențiale în Ucraina. Potrivit poziției oficiale ruse, doar o conducere aleasă democratic ar putea semna un acord de pace legitim. Această afirmație este în linie cu strategia diplomatică rusă de a contesta legitimitatea președintelui Volodimir Zelenski.

Mandatul de cinci ani al lui Zelenski s-a încheiat tehnic în mai 2024, însă alegerile nu au fost organizate din cauza legii marțiale impuse pe timp de război, care suspendă procesul electoral. Zelenski consideră că suspendarea alegerilor este necesară în contextul războiului și respinge acuzațiile Moscovei.