'Noi, cetăţenii Europei, putem spune cu siguranţă că livrările de gaze pentru această iarnă sunt garantate. Cred că am realizat un progres şi pentru aceasta am putea mulţumi tuturor participanţilor la negocieri', a declarat Oettinger, în cursul unei conferinţe de presă, organizate în finalul negocierilor trilaterale Rusia-Ucraina-Comisia Europeană.
Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns joi seară la Bruxelles la o soluţie provizorie în privinţa diferendului asupra livrării de gaze naturale ruseşti, ceea ce garantează aprovizionarea Ucrainei, dar şi a Europei pentru iarnă.Acordurile acoperă lichidarea plăţii restanţelor Ucrainei şi modalităţile de plată pentru livrările până în martie 2015.
În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că România are constituite stocuri de gaz natural într-un volum de 2,8 miliarde de metri cubi, cu un miliard de metri cubi mai mult faţă de obligaţiile legale prevăzute pentru perioada de iarnă.
Potrivit ministrului, este important ca ţara noastră să fie pregătită, din punct de vedere energetic, pentru parcurgerea cu succes a sezonului rece.
"Trebuie să avem şi rezerve de cărbune şi rezerve de păcură, trebuie să fie umplute şi lacurile de acumulare la un anumit nivel, trebuie să avem şi rezerve de gaz, cât putem de mult. Am constituit la gaz, de exemplu, (rezerve – n.r.) cu un miliard de metri cubi mai mult decât este obligaţia legală de 1,8 miliarde de metri cubi. Deci, avem în momentul de faţă la gaze naturale constituite stocuri de 2,8 miliarde (metri cubi – n.r.), pentru că este foarte important să fim pregătiţi să trecem această iarnă cu succes. Succes pentru mine înseamnă că populaţia, în primul rând, nu va fi afectată, având în vedere semnalele care vin din estul României", a spus ministrul delegat pentru Energie.