Primele clipe din viata unui nou nascut sunt momente la care toata familia ar vrea sa asiste. Dar cind bebelusul se afla itr-o maternitate din Germania, bunicii locuiesc i Australia, un unchi este cu afaceri i Bucuresti, iar matusa pruncului traieste i Canada, lucrurile nu par prea simple. Cu ajutorul unei web cam isa, totul este posibil.
Web cam este un termen care a devenit foarte popular i ultimii ani, mai ales i tarile cu o puternica dezvoltare a sectorului tehnologiei informatiilor, IT. Web cam este, de fapt, mai vechea camera video, mai precis, „computer video camera”.
Aparatele acestea micute, ce pot usor icapea i podul palmei, au schimbat radical modul de comunicare vizual al lumii. Pentru a va face o idee despre minunile pe care le poate face un asemenea echipament, sa aruncam o privire pe unul dintre cele mai accesate portaluri de web cam, www.earthcam.com. Asa cum indica si denumirea site-ului, adresa este o adevarata oglinda virtuala a mapamondului. Aici pot fi vizionate imagini live din toate colturile lumii, la orice ora din zi si din noapte.
Camerele de luat vederi raspindite pe toate meridianele globului sunt aici grupate pe sectiuni: afaceri, arta, sport, societate, stiinta, stiri, bizarerii, timp probabil si multe altele. Cum decurg lucrarile la cel mai nou stadion de fotbal din Atlanta, fete bronzindu-se pe plaja Palm Beach din Florida, ba chiar si viata i interiorul unui musuroi de furnici, aflat undeva i Michigan.
Daca vreti sa va faceti o idee despre viata studentilor din Alaska, vizitati www.alaskapacific.edu/webcam.htm. Lansarea unei navete spatiale a NASA este, de asemenea, un eveniment la care puteti participa accesind http://science.ksc.nasa.gov/, unde sunt transmise live imagini de la Cape Canaveral, Florida.
Aparatura necesara costa 2.000 USD
Pe plaiurile noastre mioritice, web cam-urile nu au patruns ica, iar daca exista, ele sunt proprietatea unor persoane particulare ale caror adrese de Internet au accesul restrictionat. Singurele adrese de web la care puteti vedea imagini din Bucuresti sunt www.Bucharest.go.ro, unde, la data redactarii acestui articol, se afla o imagine a cunoscutului magazin Cocor.
Daca va itrebati cumva care este motivul acestei lipse de web cam-uri i Rominia, poate a venit momentul sa precizam ca o astfel de aparatura costa aproximativ doua mii de dolari. Ceea ce, sa recunoastem, nu este la idemina oricui, cel putin nu i Rominia. insa, i asteptarea vremurilor i care veti putea vedea si dumneavoastra pe Internet imagini din viata nepoteilor din Oradea, instalati comod i fotoliul din fata PC-ului de pe biroul din Bucuresti, puteti sa va delectati privind zbengueilile puilor de gorile sau a fiorosilor aligatori la www.africam.com. Turistilor pasionati de istorie, care nu-si permit o calatorie la Roma, le recomandam cu caldura www.capitolium.org/eng/virtuale/webview.htm. Iar daca mai aveti ica dubii i privinta faptului ca aceste minuni tehnologice au distrus aproape orice granita de timp si spatiu si au patruns peste tot, va invitam sa aruncati o privire la www.crime.com. La aceasta adresa veti avea prilejul de a vedea, va uram sa o faceti doar „i virtuala”, cum este viata itr-o puscarie de pe plaiuri americane.
Iar daca tot nu v-ati convins, i final va sugeram sa icheiati aceasta plimbare pe mapamond privind cele mai proaspete imgini ale Vulcanului Popocatepetl. Accesind www.camcentral.com, piscul ivaluit de norii grosi de praf ai celebrului vulcan i eruptie este expus din minut i minut privirilor dumneavoastra, prin intermediul monitorului de acasa.