Potrivit oftalmologilor, ochii trebuie protejaţi de razele solare nu numai vara, ci şi iarna, deoarece în zilele cu soare puternic şi zăpadă, razele ultraviolete pot produce arsuri retiniene.

Ochelarii de soare se aleg în funcţie de calitatea lentilelor şi a ramelor, de culoarea acestora, de activitatea desfăşurată de purtător – sport în aer liber, şofat etc. – şi, bineînţeles, de anumite criterii estetice. În condiţii de luminozitate normală, sunt indicate filtrele clasice, adică lentilele verzi, maro şi gri. Pentru condiţii de luminozitate dificilă, se recomandă lentilele polarizate sau cele fotocromice.

O noutate a anului 2008 o reprezintă lentilele fotocromice Light-Adaptive, din colecţia Ray-Ban, cea mai populară marcă de ochelari din lume. Datorită mecanismului de adaptare automată a intensităţii culorilor, aceşti ochelari cu lentile heliomate conferă claritate vederii în orice condiţii, în lumină crepusculară, la răsărit sau la apus, chiar şi atunci când cerul este înnorat.

Alegerea ramelor trebuie făcută în funcţie de activitatea desfăşurată. Pentru sport, se recomandă ochelarii cu braţe speciale, care să aibă aderenţă, să se fixeze bine pe faţă şi să fie din materiale rezistente, pentru a preîntâmpina rănirea în caz de accidentare. Conducătorii auto şi cei care lucrează în aer liber trebuie să opteze pentru rame uşoare, ergonomice, uşor de purtat timp îndelungat.

85-9879-37_prada_opticris_02.jpg„Pentru o protecţie corespunzătoare şi un confort optim, recomandăm utilizarea ochelarilor de soare care respectă standardele internaţionale, folosirea unor produse achiziţionate de la tonete prezentând un risc enorm pentru ochi“, atrage atenţia Elena Cristescu, director executiv Opticris, parte a grupului Cris.

În calitate de partener al companiei Luxottica, Grup Cris distribuie în România renumite branduri globale, din care o gamă foarte mare de ochelari de lux: Bvlgari, Chanel, Dolce&Gabbana, Feragamo, Versace, Vogue, Ralph Lauren, Prada, Miu Miu, Donna Karan etc. De curând a fost lansată colecţia pentru anul 2008, ce poate fi caracterizată prin eleganţă, tendinţe sofisticate şi design neconvenţional. În funcţie de brand, linie, poziţionare – lux, fashion sau basic -, de accesorizarea sau nu cu pietre şi metale preţioase, ochelarii de soare din portofoliul Opticris costă între 100 şi 1.000 de euro.

„Oricine îşi poate găsi ochelarii ideali, pe măsura necesităţilor ochilor, dar şi a banilor disponibili, pentru că există perioade din an în care aceste produse, chiar şi cele de firmă, se vând la preţuri promoţionale sau dispun de reduceri substanţiale“, afirmă Cristiana Copos, preşedinte CA Ana Pan. „Atunci când practici un sport, pentru siguranţă, este bine să cumperi produse profesionale, de la magazinele specializate. În ceea ce priveşte ochelarii de soare pentru stradă, eu aleg întotdeauna pe cei care au brandul inscripţionat cât mai discret, pentru că nu cumpăr afişe să mi le pun la ochi, ci un produs care să mă protejeze şi să-mi odihnească privirea“, adaugă Cristiana Copos.

DE 3X COPOS

85-9875-37_copos_02.jpgFamilia Copos este mare amatoare de schi. Atunci când se află pe pârtie, îşi protejează ochii cu ochelari speciali, marca Rossignol, de la renumita firmă de îmbrăcăminte şi echipament sportiv de iarnă.

Pe stradă sau când conduce, cunoscutul om de afaceri poartă ochelari Georgio Armani, achiziţionaţi din SUA, în timp ce soţia sa, Cristiana, a ales Prada şi Christian Dior, mărci cumpărate din magazinele de specialitate din România. Fiica lor, Alexandra, a optat pentru Dior şi Gucci.

«La alegerea ochelarilor de soare ţin cont, în primul rând, de lentile, care trebuie să fie cât mai odihnitoare şi confortabile pentru ochi. Tendinţele modei le pun în plan secundar.»
Cristiana Copos, preşedinte CA Ana Pan

Sfatul consultantului

85-9876-37_elenacristescu_02_mb.jpg• Lumina reflectată de zăpadă poate afecta grav corneea, producând keratite acute şi subacute, ce necesită tratament de urgenţă.
• Cei care practică sporturi de iarnă,
persoanele care lucrează în aer liber şi conducătorii auto trebuie obligatoriu să-şi protejeze ochii.
• Alegerea lentilelor se face conform curbei de sensibilitate a ochilor în raport cu filtrele de culoare; de aceea, la achiziţia ochelarilor de soare trebuie realizat un test de adaptabilitate.
• Pentru cei care poartă ochelari de vedere, se pot realiza ochelari de soare cu dioptrii, cu lentile colorate.

Elena Cristescu,
Opticris

Ray – Ban 3025 Face parte din ediţia Ultra Gold, o ediţie limitată, aniversară, ce cuprinde doar două modele. Este realizat din titan, placat cu aur de 22K şi are lentile polarizate din cristal optic P3.

85-9880-37_rayban_opticris_02.jpg

 

 

 

 

Vogue Ochelari supradimensionaţi, un „remake“ al anilor ‘70, care combină şapte stiluri: etno, chic, bon ton, street, hippy chic, star. Ramele sunt înnobilate cu multe cristale, creând aspectul prafului stelar.

 85-9882-37_vogue_opticris_02.jpg

Dolce&Gabbana Aduce un stil nou, ale cărui linii vin dintr-o extrem de elaborată cercetare a detaliilor. Se adresează unui consumator matur, rafinat, care caută un accesoriu exclusiv ce îl distinge şi caracterizează.

85-9877-37_dg_opticris_02.jpg 

 

 

 

Versace Se pune accent pe detalii şi tehnologii ce implică multă muncă manuală. Eleganţa noilor modele este perfect exprimată prin alegerea culorilor: clasicele negru şi maro şi mai noile platinium şi miere.

85-9881-37_versace_opticris_02.tif.jpg

Prada Există multe noutăţi la acest brand, cum ar fi ochelarii de soare din titan perforat, cu o greutate extrem de redusă, ceea ce-i face foarte uşor de purtat. Prada are şi o linie sport, inclusiv ochelari speciali pentru schi.

85-9878-37_prada2_opticris_02.jpg