Cu mult înainte de a ajunge la putere, Vladimir Putin a avut o „fixație” în ceea ce privește Ucraina, potrivit autorului celei mai recente biografii a liderului de la Kremlin, informează Newsweek.

Într-un articol publicat de Time, Philip Short,  autorul biografiei lui Putin, amintește că Ucraina a reușit să-și câștige independența după destrămarea URSS, în 1991.

Putin a fost desemnat președinte interimar în 1999, iar de atunci a condus Rusia cu mână de fier.  Cu câteva zile înainte de a invada Ucraina, la 24 februarie, Vladimir Putin afirma că vecinul Rusiei „nu a avut niciodată tradițiile unui stat real”.

Când Putin a anunțat ofensiva Rusiei în Ucraina, nu a descris-o ca pe un război, ci ca pe o „operațiune militară specială” care vizează „demilitarizarea și denazificarea” unei țări pe care a acuzat-o de hărțuire și genocid. Kievul a susținut că Rusia a căutat, de fapt, un pretext fals pentru a încerca să-și justifice atacul.

Prima înfrângere politică majoră a lui Putin, legată de Ucraina

Pe lângă dorința Ucrainei de a-și câștiga independența odată cu destrămarea URSS, Short afirmă că prima înfrângere politică majoră a lui Putin a fost legată de Ucraina.

Mai exact, a fost momentul în care, în 2004, în Ucraina au început ample proteste de stradă, cunoscute ca ”Revoluția Portocalie”. Conform think tank-ului Atlantic Council, acele proteste l-au împiedicat pe candidatul susținut de Kremlin, Viktor Ianukovici, să devină președinte.

 A crezut că Acordurile de la Minsk vor duce la crearea unui sistem federal,

Short scrie că, după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, Putin a sperat că Acordurile de la Minsk, care erau menite să stopeze conflictul din regiunea Donbas, între ucraineni și separatiștii susținuți de Rusia, vor „duce la crearea unui sistem federal, garantând efectiv „neutralitatea” Ucrainei.

„Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a subliniat Short. „În schimb, Ucraina a devenit un avanpost militar al NATO. Nu stat membru oficial, ci un partener apropiat al alianței occidentale, la granița Rusiei”, menționează el.

Acesta, adaugă Short, a fost pretextul, nu motivul de bază al invadării Ucrainei de către Putin, despre care a afirmat că este nu doar acela de a subjuga această țară, ci și pentru a demonstra că SUA nu au puterea de a împiedica Rusia să facă asta.

A pierdut contactul cu realitatea

Pe de altă parte, Phillip Short a descris izolarea lui Putin ca fiind extrem de bizară, iar absența unei familii l-ar fi făcut să piardă contactul cu realitatea.

După destrămarea mariajului său cu Liudmila Putina, în 2014, președintele rus a fost legat de mai multe femei, printre care Kabaeva și milionara rusă Svetlana Krivonogikh. Niciuna dintre relații nu a fost confirmată de Kremlin. Cu toate acestea, zvonurile au persistat, presa dezvăluind chiar că președintele Putin are cel puțin doi copii cu Alina Kabaeva, pe care ar fi cunoscut-o în anul 2005, înainte de divorț. Short a remarcat că exact în aceeași perioadă, comportamentul liderului rus s-a „schimbat ușor”.

Short sugerează că intrarea gimnastei în viața lui Putin și-ar fi pus amprenta asupra stării de spirit a liderului rus. Și nu s-a limitat doar la viața sa privată.

„Să fi fost unul dintre factorii care au contribuit la producerea a ceea ce părea, din punctul de vedere al Rusiei, o abordare mai încrezătoare și mai puternică în politica externă, dar considerată de Occident mult mai agresivă?”, scrie expertul.