Obligatoriu pentru proprietarii de locuințe
Obligatoriu pentru proprietarii de locuințe. ANAF le cere românilor care închiriază locuințe sau alte bunuri să respecte reglementările legale referitoare la declararea contractelor și plata impozitelor, indiferent dacă închiriază către persoane fizice sau companii, avertizându-i că, în caz contrar, riscă sancțiuni.
Contribuabilii care obțin venituri din închirierea bunurilor personale sunt obligați să respecte regulile stricte privind declararea acestor contracte și plata impozitelor aferente.
Legislația în vigoare stabilește obligații clare pentru persoanele care obțin venituri din chirii, referitoare la înregistrarea și impozitarea acestora.
Conform reglementărilor actuale, contractele de închiriere încheiate între părți, precum și orice modificare a acestora, trebuie declarate la organul fiscal competent în termen de maximum 30 de zile de la semnarea contractului sau de la data modificării.
În cazul în care bunul închiriat se află în coproprietate, contractul de închiriere va trebui să specifice care dintre coproprietari va fi responsabil de depunerea declarației fiscale la ANAF.
Venitul brut anual obținut din cedarea folosinței bunurilor reprezintă totalitatea sumelor încasate conform contractului de închiriere, indiferent de momentul în care este efectuată plata chiriei. În situația în care suma încasată este exprimată într-o valută străină, venitul brut anual se calculează folosind cursul mediu anual publicat de Banca Națională a României pentru anul respectiv.
În calculul venitului brut anual se includ și, dacă este cazul, valoarea cheltuielilor care ar trebui să fie suportate de proprietar, dar care sunt efectiv plătite de chiriaș.
Persoanele juridice au obligația de a reține impozitul pe venit de 10% la sursă, aplicat asupra venitului net, obținut după deducerea cotei forfetare de 20%.
Cine nu este obligat să depună Declarația Unică
Impozitul reținut trebuie virat la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost efectuată plata chiriei. În acest caz, contribuabilii nu sunt obligați să depună Declarația Unică și nici să țină Registrul de evidență fiscală.
Declarația Unică este obligatorie pentru persoanele fizice care închiriază bunuri către alte persoane fizice și trebuie depusă până la termenul prevăzut de lege.
În cazul în care chiria este exprimată în valută, suma se convertește conform cursului mediu anual al BNR pentru anul respectiv. De asemenea, proprietarii nu au obligația de a ține evidența contabilă și nu sunt obligați să întocmească registre speciale pentru aceste venituri, conform informațiilor oferite de România TV.