ANAF a anunțat recent că modifică Declarația unică pentru anul 2023, în contextul în care au existat o serie de acte normative de modificare a Codului Fiscal. Cu toate că termenul de depunere rămâne același, 25 mai, de anul viitor și pensionarii vor fi vizați de noile măsuri aflate în vigoare.

Intră în vigoare de la 1 ianuarie în toată România

Astfel, noul plafon din 2023 se stabilește în funcție de salariul minim, pentru care momentan se anunță o creștere, urmând să fie majorat la 3.000 de lei. Astfel, după ce decizia apare în Monitorul Oficial, noua Declarație unică va fi modificată.

Practic, modificările Codului Fiscal din acest an au vizat o serie de aspecte importante atât cu privire la persoanele fizice care primesc venituri din pensie din străinătate, cât și modificarea bazei de calcul a contribuției sociale.

Noile reglementari cu privire la Codul Fiscal au modificat modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în sensul în care, începând cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.

Este obligatoriu pentru toți românii care iau pensie din străinătate

De asemenea, a fost decisă reglementarea unor obligaţii fiscale pentru persoanele fizice din România care obţin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.

Nu în ultimul rând, schimbările se mai referă și la modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.

Cum se calculează baza anuală de calcul a contribuției de asigurări sociale

Conform ANAF, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

Astfel, conform noilor prevederi, modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate”.

 Cum se calculează baza anuală a contribuției de asigurări sociale de sănătate

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

Practic, noua Declarație unică prezentată de ANAF, care poate fi vizualizată mai jos, a venit cu schimbările prezentate până acum.

document anaf declaratia unica