Dosarul de pensionare trebuie să cuprindă o nouă adeverință eliberată de angajator

Potrivit unui proiect de lege adoptat recent, dosarul de pensionare trebuie să cuprindă o nouă adeverință eliberată de angajator. În caz contrar, dosarul dumneavoastră poate fi respins.

Legea 76/2022 stabilește ca la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care oferă datele de contact ale angajatorului dumneavoastră, care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei dumneavoastră de pensionare. Adeverința va cuprinde denumirea angajatorului, adresa de poștă fizică și adresa electronică, date de contact telefon/fax.

Acest document trebuie trimis firmei în care ați muncit în maximum cinci zile de la emiterea deciziei de pensionare, moment în care angajatorul va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

  • în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare;
  • în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată;

Atenție! Pensia de invaliditate de gradul III nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de patru ore/zi. Această măsura legislativă îşi propune să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului Muncii prin continuarea activității profesionale după încetarea de drept a contractului individual de muncă, odată cu împlinirea condițiilor de pensionare, potrivit Antena 3.

În rândurile următoare, puteți afla ce trebuie să facă românii care au muncit în țări străine, atunci când vor ieși la pensie și câți bani vor primi oamenii care au muncit minimum un an în țări străine.

Cum își pot obține pensia românii care au muncit în alte state?

Cetățenii români care au muncit minimum un an în alte state membre UE, înainte de pensionare, pot beneficia de pensia comunitară din statul în care au muncit și au plătit contribuțiile. Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii europeni ai statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie).

Cetățenii români care au muncit cel puțin un an în străinătate pot solicita pensie statului în care au muncit indiferent dacă s-au întors în România sau dacă s-au mutat în alt stat membru UE.

Cuantumul pensiei va fi calculat conform legilor din fiecare stat european pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de țara în care se află persoana pensionată.

Chiar și cetățenii români care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară. Aceștia trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta necesară pentru ieșirea la pensie, conform legii din România (65 de ani – bărbați și 63 de ani – femei).

Atenție! Dacă la momentul pensionării locuiți sau munciți în alt stat european, atunci va trebui să așteptați să împliniți vârsta standard de pensionare din țara respectivă, apoi vă va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Restul informațiilor despre pensia comunitară pot fi citite aici.