Rogobete anunță măsuri stricte pentru combaterea absențelor nejustificate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat recent o serie de măsuri ferme menite să combată absențele nejustificate ale medicilor din spitalele publice, în special în situațiile în care aceștia își întrerup programul pentru a lucra în sectorul privat.
În prima sa conferință de presă oficială, ministrul a subliniat că respectarea orelor de muncă în sistemul public este obligatorie și că nerespectarea acestei reguli va atrage sancțiuni dure, inclusiv posibilitatea concedierii.
Rogobete a precizat că, deși mulți medici dedică timpul necesar spitalelor publice, inclusiv tinerii rezidenți care adesea își fac gărzi suplimentare fără plată, există un fenomen îngrijorător: unii doctori părăsesc unitățile medicale încă de la prânz pentru a-și continua activitatea în clinicile private.
„Rog toți colegii din spitalul public să respecte programul de lucru. Nu sunt deloc de acord ca medicul să aleagă între public și privat, dar respectarea programului de lucru din spitalul public este obligatorie. După ce termină programul, medicul are dreptul să aleagă să își desfășoare activitatea și în sistemul privat”, a declarat ministrul Sănătății.

Instrumente legislative pentru managerii de spitale
Pentru a preveni aceste situații, autoritățile sanitare pregătesc o serie de modificări legislative care vor conferi managerilor și șefilor de secție puteri sporite în monitorizarea și sancționarea medicilor care nu respectă programul de lucru.
„Există medici rezidenți care fac 12 gărzi pe lună neplătite, pentru a ajuta spitalul. De asemenea, există medici care vin de acasă pentru pacienții lor. Dar există medici care la ora 11, la ora 12 nu mai sunt la spitalul public, merg să lucreze în privat”, a subliniat Rogobete.
Potrivit ministrului, noile reguli vor permite chiar și rezilierea contractelor de muncă ale celor care încalcă această disciplină.
„Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public și privat, fiecare e liber să lucreze la privat, dar după program. Se lucrează la această măsură: managerul de spital va avea mult mai multe instrumente legislative pentru a controla acest fenomen”, a spus ministrul la Antena 3 CNN, pe 8 iulie.
Alexandru Rogobete a insistat că medicii au libertatea să activeze în privat, însă numai după încheierea orelor din spitalul public, iar încălcarea acestei reguli va fi urmărită cu atenție pentru a asigura un sistem sanitar eficient și corect pentru toți pacienții.
„Prin noile modificări legislative, managerul și șeful de secție vor avea mult mai multe instrumente legislative de control. (…) Dacă vom identifica situații în care medicul nu își respectă programul la public se poate ajunge până la desființarea contractului de muncă”, a spus el.
Spitalele private vor plăti medicii rezidenţi pe care îi angajează
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a prezentat recent o serie de inițiative menite să optimizeze funcționarea sistemului medical, punând accent pe colaborarea dintre sectorul public și cel privat. Începând cu 1 septembrie, spitalele private vor prelua responsabilitatea plății medicilor rezidenți care activează în unitățile lor, la același nivel salarial ca în sistemul public, eliminând astfel plata din fondurile Ministerului Sănătății.
O măsură importantă vizează implementarea unui program național de screening, ce va permite pacienților să beneficieze de investigații atât în sistemul public, cât și în cel privat, cu decontare directă prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ministerul pregătește o hotărâre de guvern pentru a pune în aplicare această măsură încă din această toamnă, facilitând accesul larg la servicii esențiale, precum mamografiile, oferite în unități publice și private.
În paralel, Rogobete a anunțat că se lucrează la un nou set de indicatori de performanță pentru spitalele publice, care vor evalua activitatea pe baza complexității cazurilor tratate, a numărului de pacienți diagnosticați și a celor transferați nejustificat. Scopul este de a descuraja internările fictive, frecvente în multe unități medicale, unde pacienții sunt spitalizați pentru investigații ce pot fi efectuate în ambulatoriu.