Lipsa asigurărilor obligatorii pentru locuințe, o problemă actuală în România

Polițiștii locali din Pașcani trag un semnal de alarmă privind lipsa asigurărilor obligatorii pentru locuințe. Semnalul lor de alarmă vine ca un apel la responsabilitate pentru proprietarii care ignoră această obligație legală.

Un cetățean a primit deja avertisment din partea oamenilor legii. Motivul: lipsa asigurării obligatorii pentru locuință.

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, spune că este posibil ca în viitor să crească prețurile polițelor obligatorii pentru locuințe (PAD), ca să fie asigurate rezervele și sumele necesare în caz de dezastru.

Potrivit spuselor sale, tarifele trebuie să ajungă la un nivel care să permită funcționarea corectă a sistemului. În caz contrar, se poate repeta situația de la polițele RCA, unde unele firme au vândut prea ieftin și, în final, toți au plătit pentru pierderile provocate de aceste companii, spune el.

„Trebuie să ajungem la un nivel care să corespundă necesităților pentru a ține sistemul în echilibru. Altfel, putem ajunge în situația polițelor RCA.

Unii au vândut ieftin și în final am ajuns să plătim toți pentru acoperirea găurilor provocate de firmele care au vândut ieftin”, a explicat el pentru cei de la Profit.ro.

Proprietarii de locuințe ar putea plăti mai mult pentru polițele PAD

Proprietarii de locuințe ar putea plăti mai mult pentru polițele PAD. Conducerea PAID a informat ASF că actualele tarife nu mai sunt potrivite, potrivit datelor din 31 martie 2024.

Anul trecut, a crescut cu 30%-35% numărul locuințelor asigurate prin PAD, de la 18% la 24%. PAD-ul este gândit să fie ușor de cumpărat și accesibil pentru toți, dar acoperă doar parțial riscurile, fiind nevoie și de o poliță facultativă, cum este cea de tip FLEXA. Prețul PAD trebuie să permită firmei să aibă bani suficienți pentru despăgubiri, mai ales că o mare parte din fonduri vine din reasigurare, iar costul acesteia a crescut. Acum, se analizează toate aceste aspecte înainte de a decide dacă tariful trebuie modificat, potrivit unui reprezentant ASF.

Deși a recunoscut că gradul mai mare de acoperire reduce riscurile pentru firmă, Sorin Mititelu spune că valoarea despăgubirilor a crescut din cauza inflației și a scumpirii materialelor de construcții. Fără tarife corecte, nu pot fi strânse suficiente fonduri pentru plata daunelor. Conform lui, analiza este în curs și decizia privind actualizarea tarifelor va fi luată după finalizarea acestui proces.

„În 2024, gradul de acoperire PAD a crescut cu 30-35%, de la 18% la 24%. Este un produs creat astfel încât să aibă și un caracter social, un nivel ridicat de accesibilitate. Să nu uităm că PAD-ul este doar o parte din soluția de protecție, ea trebuie completată cu polița facultativă de tip FLEXA.

Tarifele PAD trebuie să fie la un nivel care să asigure companiei resursele pentru acoperirea despăgubirilor. Cea mai mare parte a acestor resurse în cazul unui eveniment important va veni din reasigurare. Evoluția costului reasigurării trebuie avută în vedere atunci când analizăm și, eventual, decidem actualizarea tarifului la polițele PAD. Vom analiza cu cifrele pe masă.

Există avantajul cifrelor în creștere, a gradului de cuprindere în urcare, fapt ce conduce la diminuarea riscului agregat la nivelul portofoliului PAID și atunci nu ar exista motive de actualizare a tarifelor la polițele PAD. Vedem însă că valoarea despăgubirii crește și trebuie avut în vedere acest lucru și este un argument pentru actualizarea tarifului PAD. Mai adaug și metodologia de calcul a solvabilității.

Nu putem lua o decizie dacă nu analizăm metoda pe care o va utiliza PAID pentru calculul necesarului de capital. Este un proces mai complex, este în derulare, și vom lua o decizie în privința actualizării datelor. Trebuie înțeles că prețul trebuie să fie unul corect pentru a avea resursele necesare pentru plata viitoarele despăgubiri.

Valoarea despăgubirilor a crescut din cauza inflației, a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Cu un tarif mic fără să ai resurse necesare nu faci decât să creezi o problemă suplimentară, nu să rezolvi o problemă. E vorba de justețea și corectitudinea stabilirii acelui tarif. Este un proces în curs și va fi o decizie în privința actualizării tarifelor”, a explicat reprezentantul ASF, instituția care aprobă modificarea polițelor PAD.