Proprietarii de căruțe, obligați să își „înmatriculeze” atelajele
Proprietarii de căruțe, obligați să își „înmatriculeze” atelajele. Deținătorii de căruțe sunt obligați să își înregistreze atelajele și să obțină plăcuțe cu numere de înregistrare. Aceste plăcuțe sunt emise de către primării, în schimbul unei taxe, iar mai multe autorități locale au anunțat că au demarat deja procesul de eliberare a acestor înregistrări.
Deținătorii de vehicule cu tracțiune animală au obligația de a-și „înmatricula” atelajele. Conform art. 37 alin. 1 din Ordinul nr. 181/2024 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, aceștia trebuie să își înregistreze vehiculele cu tracțiune animală.
În acest scop, persoanele care solicită înregistrarea unui vehicul cu tracțiune animală trebuie să completeze o cerere, însoțită de următoarele documente: actul de identitate, dovada achitării taxei pentru certificatul de înregistrare și plăcuța cu numărul de înregistrare, precum și o declarație pe propria răspundere care să ateste calitatea de proprietar al atelajului pentru care se face solicitarea.
Mai multe administrații locale au demarat campanii de informare cu privire la noile prevederi legale în materie de înregistrare a vehiculelor cu tracțiune animală.
Un exemplu în acest sens este Primăria Comunei Călățele, din județul Cluj, care a anunțat public că, începând cu data de 9 iulie, plăcuțele cu numere de înregistrare vor fi disponibile la sediul instituției, iar toți cetățenii interesați le vor putea achiziționa, transmite site-ul AgroIntel.
”Inițiem acest demers cu scopul de avea o evidență cât mai clară a acestor vehicule și a le putea identifica mai ușor”, a mai precizat primăria comunei.

Alte obligații ale proprietarilor de atelaje
În afară de obligația de înregistrare a căruțelor, persoanele care conduc vehicule cu tracțiune animală pe drumurile publice trebuie să respecte și alte cerințe legale, printre care:
- Vehiculul cu tracțiune animală trebuie să fie echipat în partea din față cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare albă, iar în partea din spate, cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roșie, omologate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
- În condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploi torențiale, ninsoare abundentă, ceață densă sau alte situații care reduc vizibilitatea, precum și pe timp de noapte, vehiculul trebuie să aibă, suplimentar, în partea laterală stângă, cel puțin o lumină de culoare albă sau galbenă, amplasată deasupra nivelului roților.
- Conducătorul atelajului are obligația de a aplica materiale reflectorizante pe harnașamentul animalului de tracțiune, pentru a asigura vizibilitatea acestuia în trafic.
- Pe drumurile unde accesul atelajelor este permis, acestea trebuie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile.
Conducătorii de vehicule cu tracțiune animală au, la rândul lor, o serie de obligații legale pe care trebuie să le respecte pentru a asigura siguranța în trafic. Printre acestea se numără:
- să conducă animalele în așa fel încât să nu reprezinte un pericol pentru propria persoană sau pentru ceilalți participanți la trafic;
- să nu oprească ori să staționeze pe partea carosabilă a drumului public;
- să nu conducă vehiculul dacă se află sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
- să semnalizeze schimbarea direcției de mers folosind brațul și să se asigure că din față sau din spate nu se apropie vehicule a căror deplasare ar putea fi pusă în pericol.