Șoferii trebuie să aibă neapărat așa ceva în portbagaj în timpul iernii

Șoferii sunt obligați să se asigure că au în portbagaj TOATE elementele necesare pentru a circula corespunzător pe timpul iernii.

Pe lângă anvelopele de iarnă și dispozitivele antiderapante, șoferii mai au nevoie și de alte lucruri pentru a putea circula în siguranță pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

Conform Codului Rutier, în sezonul rece, șoferii trebuie să aibă în portbagaj un sac cu nisip și o lopată, obiecte esențiale când trebuie să deszăpezească mașina sau traseul.

Șoferii care circulă cu mașina înzăpezită primesc amendă

Atenție! Șoferii care nu-și curăță corespunzător mașina de zăpadă riscă să fie sancționați contravențional. Cei care sunt surprinși în trafic cu autovehiculul acoperit de zăpadă sunt amendați de Poliția Rutieră (430 de lei).

Mașinile încărcate de zăpadă sunt un real pericol pentru ceilalți șoferi întrucât bucățile de gheață pot cădea de pe plafon sau lunetă și le pot pune în pericol viața.

Șoferii NU au voie să circule cu mașina murdară

De altfel, este ilegal să se circule cu mașina murdară. Geamurile murdare îngreunează vizibilitatea traficului. Praful, noroiul, zăpada sau gheața pot bloca vederea șoferului. Astfel, atât el, cât și ceilalți șoferi/pietoni sunt puși în pericol. Șoferii sunt obligați prin lege să mențină în permanență curate: parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii lor. În caz contrar sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 870 de lei – 1.160 de lei.

Atenție! Codul Rutier nu specifică cât de curate trebuie să fie geamurile laterale, parbrizul și luneta. Pe scurt, Poliția Rutieră poate decide cine are mașina murdară și cine nu.

În plus, o mașină curată consumă mai puțin combustibil decât o mașină murdară. O mașină curată poate reduce consumul de combustibil cu până la 10% deoarece îmbunătățește aerodinamica și reduce frecarea.

„Sunt tot felul de soluții, inclusiv pentru parbriz, ca să plece apa de pe el. O mașină, cu cât este mai lustruită și mai curată, cu atât are frecarea mai mică. Frecarea este un element care influențează consumul. Dacă este murdară, frecarea e mai mare.

A întreține mașina, înseamnă și latura estetică, dar înseamnă și că vopseaua va rezista mai mult, va fi mai lucioasă și mai frumoasă și vom consuma mai puțin. Pe cale de consecință, mașina va merge mai repede”, a explicat Titi Aur, fost pilot de raliuri și specialist în conducere defensivă, într-un interviu.

titi aur
SURSA FOTO: Facebook