Unul dintre acestea este o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat primită de Nicolae Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, Reza Pahlavi, în timpul vizitei oficiale de la Bucureşti din 1977. Legătura dintre cele două personalităţi va continua indirect în cursul istoriei, Reza Pahlavi fiind înlăturat de la putere prin „revoluţia islamică", cu 10 ani înaintea lui Nicolae Ceauşescu, care, între 18 şi 20 decembrie 1989, se afla în ultima vizită oficială, în Iran.
Lotul central al licitaţiei este pictura „Scânteia”, de Constantin Artachino (ulei pe pânză, 60 x 45 cm), realizată în 1951, care reprezintă o muncitoare citind ziarul. Lucrarea este menţionată în literatura de specialitate datorită temei sale de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolşevică de la Sala Dalles. Preţul de pornire al licitaţiei este de 3.800 de euro.

Un stilou „Pilot Elite”, primit cadou de Nicolae Ceauşescu, cu ocazia vizitei oficiale în Japonia din 1975, este un alt obiect valoros scos la licitaţie. “Singura vizită oficială a lui Nicolae Ceauşescu în Japonia a fost onorată de prezenţa Împăratului Hirohito, suveranul cu cea mai îndelungată domnie în insulele nipone, decedat şi el în 1989. Confecţionat din bachelită, cu peniţă de aur, stiloul făcea parte dintr-o adevărată colecție de instrumente de scris a dictatorului, descoperită după prăbuşirea comunismului”, se arată în comunicatul Artmark. Preţul de pornire este de 2.000 de euro. Stiloul se păstrează în cutia sa originală şi poartă inscripţia „Romania – Japan 1975”.

La un preţ de pornire de 400 de euro, o casetă de bijuterii decorată cu sidef, care a reprezentat odată un cadou pentru Elena Ceauşescu, este încă unul dintre obiectele atractive ale licitaţiei. Atât stiloul, cât şi caseta de bijutierii, împreună cu alte obiecte inedite oferite spre vânzare, au certificate eliberate de APPS, care atestă faptul că au aparţinut cuplului Ceauşescu.

Cele mai multe dintre loturile scoase la licitaţie au preţuri de pornire deosebit de accesibile. Aproape o treime dintre acestea pornesc de la preţuri cuprinse între 25 şi 100 de euro, pe când o altă treime e compusă din loturi cu preţuri de pornire de la 100 la 300 de euro.

Piesele de artă decorativă, alaturi de fotografii, cărţi, medalii şi decoraţii cu valoare istorică, datând din perioada regimului comunist, pot fi achiziţionate joi, 26 ianuarie 2012, în cadrul Licitaţiei „Epoca de Aur”, de la Athénée Palace Hilton. În aceeaşi seară va avea loc şi Licitația de Avangardă şi Expresionism. Cei interesaţi vor putea admira obiectele la sediul Artmark, Palatul Cesianu – Racoviţă, în perioada 19 – 25 ianuarie, între orele 11.00 – 21.00 şi la Athénée Palace Hilton, în ziua licitaţiei, între orele 11.00 – 19.30.