"Este de ajuns!", a spus răspicat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă de la sfârşitul reuniunii pentru Cooperare Economică în zona Asia-Pacific, notează Reuters.

Folosind un limbaj dur, Obama a cerut Chinei să nu mai facă "jocurile" în sistemul internaţional şi să creeze condiţii de concurenţă echitabile pentru Statele Unite şi alte întreprinderi străine.

„Vom continua să fim fermi atunci când cerem ca statul chinez să urmeze aceleaşi reguli ca toată lumea. Nu vrem ca ei să profite de SUA“, le-a spus Obama reporterilor prezenţi.

Oficialii chinezi au ripostat în faţa acuzaţiilor preşedintelui american, explicând că au refuzat să se supună unor reguli economice internaţionale la scrierea cărora nu au participat.

"Mai întâi trebuie să ştim despre ale cui reguli vorbim. Dacă aceste reguli sunt elaborate colectiv, de comun acord, iar China ia parte, atunci China le va respecta. Dar dacă regulile sunt decise de către una sau mai multe ţări, atunci China nu are nicio obligaţie să le respecte", a declarat Pang Sen, director general adjunct în cadrul Ministerului de Externe al Chinei.

Obama a insistat ca statul chinez să permită aprecierea mai rapidă a monedei sale, afirmând că yuanul este ţinut artificial la o valoare scăzută şi că afectează, astfel, companiile americane şi locurile de muncă, notează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a spus despre China, care se prezintă adesea ca o ţară în curs de dezvoltare, că "s-a maturizat" şi că ar trebui să acţioneze ca atare în ceea ce priveşte afacerile economice globale.

Denunţarea publică a politicilor Chinei de către Obama vine în contextul în care preşedintele american trebuie să facă faţă presiunii exercitate atât de de republicani, cât şi de colegii democraţi, care insistă asupra unei atitudini mai dure faţă de Beijing. Dar influenţa SUA este destul e limitată, întrucât Beijing este cel mai mare creditor străin al Statelor Unite.

SUA se plâng de mult timp de faptul că statul chinez îşi menţine moneda slabă în mod artificial, pentru a le oferi exportatorilor săi un avantaj.