Trei milioane de euro a investit Oana Turcu într-un teren situat în apropierea Capitalei. Acolo, managerul companiei Ardes Cosmetici Romånia intenţionează să construiască un azil de bătråni la standardele din Statele Unite, pentru care va aloca încă un milion de euro.

În Romånia, problema îngrijirii bătrånilor, contra cost, în unităţi de profil, este la început de drum. „Deşi există familii cu venituri medii şi ridicate dispuse să plătească pentru internarea rudelor într-un cămin de bătråni, din păcate nu au cui să dea aceşti banii“, spune Oana Turcu, general manager al companiei de cosmetice Ardes.

Decizia de a investi într-un azil de bătråni a pornit tocmai de la o experienţă personală. „Am încercat să-mi duc bunica într-un loc special de îngrijire a bătrånilor; nu se punea problema banilor, numai că nu am găsit un loc unde să am siguranţa că va fi îngrijită aşa cum se cuvine“, explică Oana Turcu. „În Romånia, încă se merge pe principiul că plăteşti o femeie, de cele mai multe ori o asistentă medicală, care se deplasează la domiciliul bătrånului pentru a-l supraveghea şi ajuta cu ceea ce are nevoie“, adaugă aceasta.

Primul pas în demararea acestei noi afaceri a fost achiziţia unui teren de trei hectare în localitatea Buftea, la preţul de trei milioane de euro. Investiţia va fi recuperată în termen de şapte-zece ani, conform planului de afaceri întocmit de Oana Turcu. 

Zonă de agroturism în incinta centrului pentru vårstnici

În străinătate, o investiţie pentru ridicarea unui azil privat de dimensiuni medii, cu cåteva corpuri de clădire, se ridică la unul pånă la două milioane de euro (exclusiv terenul). Cam atåt a calculat şi Oana Turcu că va aloca proiectului. „Am înfiinţat deja fundaţia care se va ocupa de acest proiect, pe care iniţial intenţionam să-l finalizez pånă la sfårşitul anului acesta, dar din cauza finanţărilor am amånat inaugurarea pånă la sfårşitul anului viitor“, spune Turcu. Cånd vorbeşte de finanţări, managerul Ardes se referă la fondurile europene la care a aplicat pentru a avea resursele necesare finalizării investiţiei.

În planurile sale figurează construcţia mai multor corpuri pretabile unui cămin, la care se vor adăuga spaţii de agrement, spa, precum şi camere de oaspeţi pentru rudele pacienţilor. De asemenea, intenţionează să amenajeze o zonă pentru agroturism, astfel încåt clienţii azilului să aibă o îndeletnicire care să le umple timpul. „Bătrånii vor beneficia de cele mai bune servicii, precum şi de asistenţa unui personal calificat. Intenţionez să aduc asistente şi medici care au lucrat în străinătate“, spune aceasta.

Preţurile cazării nu au fost încă stabilite, întrucåt, spune investitorul, serviciile de acest tip reprezintă „un segment aproape inexistent în Romånia şi nu are grad de comparaţie“. Orientativ, chiria plătită lunar de cei care îşi vor lăsa părinţii sau rudele în grija personalului Oanei Turcu se va ridica la cåteva sute de euro.

Despre Oana Turcu se ştie că este romånca al cărei nume a fost dat unei linii de cosmetice naturale fabricate în Italia. Această linie de produse a atras atenţia unor oameni de afaceri care şi-au exprimat interesul de a o prelua. „Am primit deja două oferte de cumpărare, dar le-am refuzat. Cum să vånd afacerea? Este ca şi copilul meu“, spune Oana Turcu, care dezvăluie că unul dintre cei interesaţi a avansat o ofertă de două milioane de euro.

«Am înfiinţat deja fundaţia care se va ocupa de acest proiect, dar din cauza finanţărilor am amånat inaugurarea lui pånă la sfårşitul anului viitor.»

1 mil. de euro este investiţia pentru construirea unui azil de bătråni la standarde occidentale, fără a pune la socoteală preţul terenului

De la cosmetice la proiecte sociale

• Ardes Cosmetici Romånia a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de două milioane de euro, cu 500.000 de euro mai mult decåt în 2006. Pentru anul acesta este estimată o cifră de afaceri mai mare cu 15%-20%.

• Produsele Ardes sunt distribuite în peste 5.000 de saloane de frumuseţe şi farmacii din Romånia.

• Compania Oanei Turcu este unic importator al produselor pe plan local, precum şi distribuitor exclusiv al acestora în Europa de Est.