Cine va sta „de-a dreapta” lui Nicușor Dan, dacă va câștiga alegerile prezidențiale?
Nicușor Dan, candidatul independent pentru funcția de președinte al României, a anunțat, vineri seară, cu cine a colaborat în timpul campaniei electorale pe probleme importante, precum politica externă, economie și dreptul constituțional. Cu aceste persoane, primarul General al Capitalei ar face echipă, dacă va deveni președintele României.
Printre aceștia se numără: Valentin Naumescu, Corneliu Bjola, Iulian Fota, Bogdan Glăvan și Sorin Costreie. Naumescu l-a consiliat pe partea de politică externă, Fota s-a ocupat de securitatea națională, Glăvan s-a ocupat de economia țării, iar Costreie s-a ocupat de sistemul de învățământ.
„În momentul în care am prezentat programul, am prezentat o parte din numele celor care au contribuit la realizarea programului. De exemplu, domnul Valentin Naumescu a coordonat partea de externe, a fost domnul profesor Bjola în aceeași echipă, a fost Iulian Fota în aceeași echipă de externe-securitate, pe partea economică este domnul profesor Glăvan.
Pe educație pot să vorbesc de domnul profesor Costreie. În anumite zone, inclusiv sănătate, am lucrat cu niște oameni care sunt în sistemul public și care n-au dorit, pentru moment, să-și facă public numele, dar sunt oameni care lucrează în statul român, pe diferite poziții”, a dezvăluit edilul Capitalei, potrivit celor de la jurnalul.ro.
Întrebat la TV dacă numele menționate vor face parte din echipa sa, politicianul a răspuns:
„O să fie o discuție. Pentru moment am prezentat un program și o campanie. Imediat, dacă românii mă vor alege, o să avem o analiză și pe oameni cu care am lucrat și pe oameni pe care îi găsim acolo, în administrația prezidențială.”
Ce cuprinde programul prezidențial „Viziunea România Onestă” al lui Nicușor Dan?
Programul prezidențial „Viziunea România Onestă” al lui Nicușor Dan are 11 puncte importante. Acestea propun schimbări în domenii ca administrația, economia, energia, politica externă, sănătatea, justiția și sprijinul pentru românii din diaspora.
În zonele în care președintele are un rol important – adică politica externă și securitatea – Nicușor Dan promite următoarele:
- Să întărească relațiile României cu SUA și țările din NATO;
- Să păstreze și să dezvolte parteneriatul strategic cu Statele Unite;
- Să crească bugetul pentru apărare până la 3,5% din PIB.
România va acționa pe trei direcții principale:
- Să contribuie mai mult la consolidarea NATO;
- Să păstreze și să dezvolte relațiile bune cu SUA;
- Să susțină cooperarea dintre Uniunea Europeană și SUA.
În plus, România va încerca:
- Să devină mai puțin dependentă de alte țări în domenii importante, cum ar fi energia, tehnologia și aprovizionarea cu diverse bunuri;
- Să colaboreze mai mult cu țări democratice din Europa, dar și din zona Indo-Pacific (de exemplu: Japonia, Coreea de Sud și Australia);
- Să evite dependența tehnologică de țări conduse de regimuri autoritare, cum este China.