La Satu Mare nu se fac teste de Covid-19 pentru ca o piesă s-a pierdut pe drum și nu a mai ajuns la medicii locali.

Astfel, de mai bine de o săptămână, medicii sătmăreni care ar fi trebuit să înceapă testarea la nivelul județean pentru noul coronavirus stau pur și simplu degeaba.

Și asta pentru că o componentă esențială a aparatului de testare, un extractor banal, n-a ajuns nici în ziua de azi la ei.

”Stăm toți și ne uităm la aparat”

”Ar fi trebuit să ajungă încă de la începutul lunii, pe 1 sau 2 aprilie, însă nici azi, la aproape o săptămână, nu l-am primit. Stăm toți și ne uităm la aparat în timp ce oamenii se îmbolnăvesc și mor!”, a declarat un cadru medical din cadrul spitalului, sub protecția anonimatului, conform romania.europalibera.org.

Practic, linia de testare Real Time PCR a fost mutată la spitalul județean de la Direcția Sanitar-Veterinară a județului, care avea în dotare două astfel de aparate.

Doar că anumite componente, cum ar fi acest extractor și kit-urile de testare, au rămas în sarcina spitalului județean să le comande.

”Au comandat extractorul, însă în momentul în care el n-a ajuns, ar fi trebuit să se replieze imediat și să comande kit-uri de testare manuală, ca să putem lucra manual, chiar dacă mai încet, dar măcar lucram zilele astea. Nu stăteam degeaba și ne uităm la aparat”, a declarat aceeași sursă medicală.

”Piesa a fost livrată din greșeală la Londra”

Reprezentanții Spitalului Județean Satu-Mare recunosc că există o problemă, însă dau vina pe firma de la care au achiziționat componenta pentru aparat. Mai mult, aceștia au fost mai preocupați să afle numele sursei și mai puțin să remedieze problema, precizează sursa citată.

”Aș dori să știu cine v-a spus amănuntul ăsta. Pentru noi e important să știm cine vorbește cu presa și spune astfel de chestiuni fără să-și asume cu nume și prenume”, a fost prima reacție a șefului serviciului de achiziții din cadrul Spitalului Județean Satu-Mare, Vlad Coza.

”Da, într-adevăr această componentă a întârziat. Ar fi trebuit să ajungă la noi undeva prin 1-2 aprilie, însă, din câte înțeleg de la firma de echipamente medicale, aceasta a fost livrată din greșeală din Franța la Londra în loc de Satu-Mare”, a adăugat Coza, într-o conversație telefonică.

Mostrele merg la Cluj-Napoca

Șeful achizițiilor spitalului județean a dat asigurări că purtătorul de cuvânt ”va reveni cu explicații complete în scurt timp”.

”S-a luat legătura zilnic cu firma câștigătoare, iar aceasta ne-a comunicat că și ei, la rândul lor au luat legătura cu firma de curierat și că depun toate eforturile ca extractorul să ajungă cât mai repede în țară”, a declarat și managerul Spitalului Județean Satu-Mare, conform sursei citate.

Promisiunea, spun reprezentanții spitalului, este că piesa lipsă va ajunge pe 6 aprilie, la ora 22.00.

Până la rezolvarea situației, toate mostrele prelevate la nivelul județului merg la laboratoarele din Cluj-Napoca, însă timpii de așteptare sunt foarte mari, ceea ce explică de ce în unele cazuri ale pacienților decedați rezultatul pozitiv vine abia după ce persoana respectivă a decedat.