Țara care are o datorie care depășește de peste 2,5 ori tot ceea ce produce (Produsul Intern Brut) anunță că va ridica măsurile prin care a încercat să țină în băncile din țară banii firmelor și ai populației.

“În curând, Grecia intenţionează să relaxeze şi mai mult restricţiile asupra mişcărilor de capital şi este în grafic să ridice toate restricţiile impuse în urmă cu trei ani”, a afirmat ministrul elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos, potrivit  Reuters. 

Autorităţile din Grecia au introdus pentru prima dată restricţii asupra mişcărilor de capital în luna iunie 2015, pentru a pune capăt unor ieşiri masive de fonduri din bănci în momentul maxim al crizei datoriilor, criză care a dus la cel de-al treilea acord de asistenţă financiară convenit de Grecia cu creditorii internaţionali după 2010. În vara lui 2015, Guvernul grec a obligat băncile autohtone să îşi închidă porţile timp de aproape 20 de zile şi să limiteze retragerile de fonduri la doar 60 de euro pe zi, în ideea de a evita un colaps al sistemului bancar elen. 

"Vom avea foarte curând noi relaxări controalele asupra mişcărilor de capital", a declarat Euclid Tsakalotos într-un interviu acordat publicaţiei Naftemporiki, fără a preciza data la care intră în vigoare noile reglementări. 

"Cu această atenuare a controalele asupra mişcărilor de capital vom finaliza al doilea pilon de reglementări referitoare la retragerile de numerar şi deschiderea de conturi bancare, şi vom intra în faza finală pentru a ridica toate restricţiile impuse în urmă cu trei ani, inclusiv restricţiile privind mutarea capitalului peste hotare", a afirmat ministrul elen de Finanţe. 

În 20 august, Comisia Europeană a salutat încheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia şi, totodată, şi-a exprimat speranţa că acesta este începutul unei noi ere pentru ţara cu cea mai mare povară a datoriilor din zona euro şi Uniunea Europeană. 

Grecia a beneficiat de asistenţă financiară din partea partenerilor săi europeni începând din 2010. Autorităţile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeană a semnat, în numele MES, un Memorandum de înţelegere pentru un program de sprijin pe trei ani. 

Sectorul financiar se află în prezent într-o poziţie mult mai puternică, urmare a unor operaţiuni reuşite de recapitalizare, a unei revizuiri generale a guvernanţei băncilor şi a implementării unei strategii de reducere a creditelor neperformante, care trebuie să fie susţinută, apreciază Comisia Europeană. 

În total, începând cu 2010, Greciei i-au fost acordate împrumuturi în valoare de 288,7 miliarde euro: 256,6 miliarde euro din partea partenerilor europeni şi 32,1 miliarde euro din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).