Mai bine de doua miliarde de lei stau blocati intr-un cont bancar, fara posibilitatea ca cineva sa retraga vreun ban. Suma provine din cotizatia anuala de 0,1% din volumul de prime brute incasate la asigurarile de raspundere civila auto (RCA) si reprezinta contributia anuala a companiilor de asigurari autorizate sa practice RCA la „fondul pentru protectia victimelor strazii”. Conform Legii 136/1996, din acest fond ar trebui despagubite „victimele accidentelor de circulatie auto, soldate cu vatamari corporale sau decese in care autorul a ramas neidentificat si autovehiculul este neasigurat”. Cu toate acestea, de la infiintarea fondului si pana acum, desi au avut loc sute de accidente a caror autor a ramas neidentificat, nici o victima nu a putut fi despagubita, din simplul motiv ca banii nu pot fi deblocati. Motivul este de-a dreptul hilar. Cele doua conditii ce trebuie indeplinite, conform legii, pentru a putea beneficia de despagubiri – autor neidentificat si automobil neasigurat, nu pot fi indeplinite cumulativ niciodata. „E limpede ca daca autorul ramane neidentificat, nu putem sti daca automobilul acestuia era sau nu asigurat si astfel se indeplineste doar o singura conditie. Pe de alta parte, daca stim ca acesta este sau nu asigurat, atunci inseamna ca l-am identificat”, declara Maria Bugeanu, secretar general al BAAR.
Implicatiile acestei aberatii legislative nu au numai un caracter local. Recent, in adunarea anuala a Birourilor Carte Verde, Grecia a venit cu propunerea ca tarile din Europa de Est sa semneze o „conventie de garantii multilaterale”. Conventia prevede constituirea in fiecare din aceste tari a unui fond de garantie din care sa se acorde despagubiri persoanelor pagubite care, dintr-un motiv sau altul, nu au asigurare „Carte Verde”. Este cazul strainilor care au, de pilda, asigurarea Carte Verde platita pentru o luna, dar isi prelungesc sejurul in Romania peste aceasta limita. Daca propunerea Greciei va deveni in cele din urma o norma obligatorie, Biroul Auto Roman va avea de ales intre a constitui un alt fond din cotizatiile celor 12 companii de asigurari membre, sau a cere modificarea Legii 136/1995, pentru a putea avea acces la banii existenti in fondul de protectie a victimelor strazii. Daca prima varianta n-ar rezolva problema banilor blocati, cea de-a doua e greu de presupus ca se va intampla prea curand.
O prostie de doua miliarde de lei

5 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 5 iulie 2001, 15:00
Mai bine de doua miliarde de lei stau blocati intr-un cont bancar, fara posibilitatea ca cineva sa retraga vreun ban. Suma provine din cotizatia anuala de 0,1% din volumul de prime brute incasate la asigurarile de raspundere civila auto (RCA) si reprezinta contributia anuala a companiilor de asigurari autorizate sa practice RCA la "fondul pentru protectia victimelor strazii". Conform Legii 136/1996, din acest fond ar trebui despagubite "victimele accidentelor de circulatie auto, soldate cu vatam
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook