Abilitatea de a susţine o prezentare, de a vorbi în public şi de a-ţi exprima ideile în faţa altor oameni e cu adevărat preţioasă, în special în secolul vitezei.
Vestea cu adevărat bună e că poţi antrena acest skill, pas cu pas, fără stres. Uite ce tips & tricks îţi vin în ajutor:
Încearcă să faci legături cât mai inovative
Cu cât prezinţi mai creativ un subiect, cu atât ai mai multe şanse să captezi atenţia publicului. Legăturile inovative reprezintă o metodă bună de a atrage atenţia în mod pozitiv, cât timp rămâi în apropierea temei alese.
Dacă-ţi doreşti o metodă uşoară şi eficientă de a-ţi lega prezentarea de ceva interesant, foloseşte documentare sau filme din domeniul respectiv. Să zicem că faci o prezentare despre războiul din Iraq. Ce ar fi să introduci în prezentare câteva scene foarte interesante dintr-un film sau documentar pe acest subiect? E o metodă simplă şi utilă ca să faci o prezentare mai plăcută, să captezi atenţia uşor şi să faci o introducere rapidă.
Conturează slide-urile prezentării
Odată ce ai schiţat ideile principale, slide-urile sau documentul pentru prezentare începe şi el să prindă contur. De obicei, fiecărei idei principale îi revine un slide. Desigur, aici contează şi câte idei principale ai. Dacă vorbim de 3 idei principale, poţi avea 2 slide-uri pentru fiecare.
Ca să nu pierzi prea mult timp cu acest pas, încearcă să faci fiecare slide cât mai minimalist. Notează doar câteva idei principale, ori un titlu/subtitlu şi materiale foto ori video. Slide-urile nu trebuie să conţină fraze pompoase, idei lungi sau prea multă informaţie, deoarece nu îţi doreşti să oboseşti audienţa. Publicul trebuie să fie atent la ceea ce vorbeşti, iar prezentarea din spate să fie un suport de ajutor, nu un înlocuitor pentru discursul tău.
Timp scurt = succes
De obicei, cu cât e mai scurtă o prezentare, cu atât e mai reuşită. Nu vrei să plictiseşti publicul, să vorbeşti minute în şir doar de dragul de a o face, ci îţi doreşti ca mesajul tău să fie transmis cât mai uşor şi eficient. Asta înseamnă să te încadrezi în cel mai scurt timp posibil. În general, o prezentare de 10-20 minute reprezintă durata ideală, însă depinde mult de context. Spre exemplu, un curs la facultate nu poate dura 10 minute, iar discursul pentru acordarea unui premiu nu poate dura 20 de minute.
Oferă-ţi o recompensă
Fă-ţi un obicei din a-ţi oferi o recompensă sau câteva clipe de relaxare odată ce bifezi un task important, fie că e vorba de un examen, fie că e vorba de o prezentare sau un pitch. Ce înseamnă să îţi oferi o recompensă? Ei bine, depinde de preferinţele tale, însă dacă ai nevoie de inspiraţie, uite câteva idei:
∙ Ieşi la terasa. Bucură-te de o bere rece , mănâncă ceva bun sau savurează un desert. Vara, o ieşire la terasa merge de minune cu o bere cu lămâie sau o bere artizanală. Dacă nu bei alcool, nu-ţi face griji, există variante de bere potrivite pentru tine, atât cu arome, cât şi fără. Bineînţeles, în afară de bere mai poţi alege şi cocktail-uri, ice-tea, limonada sau cafea.
∙ Cumpără-ţi o carte. Dacă-ţi place să citeşti, oferă-ţi în dar o carte pe gustul tău.
∙ Programează o escapadă. Ia-ţi o mini-vacanta după ce bifezi un lucru important, ca să te relaxezi şi să îţi reîncarci bateriile.
O prezentare de nota 10 se susţine cu încredere în propriile forţe, relaxare, câteva ore de repetiţie în spate şi un focus atent pe subiect. Foloseşte trucurile de mai sus ca să-ţi prezinţi uşor ideile în faţa unui public, indiferent de context.