Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri, 19 iunie, că Rusia şi Coreea de Nord luptă „împreună” împotriva „hegemoniei” americane, conform informațiilor publicate de AFP.

Vladimir Putin a semnat un acord cu Coreea de Nord

Mesajul liderului de la Kremlin a venit la scurt timp după ce cele două ţări au încheiat o alianţă prin care îşi asigură asistenţă reciprocă în caz de agresiune.

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong-un a transmis și el un mesaj. El susține că tratatul semnat cu preşedintele rus va garanta „pace şi stabilitate” în regiune, unde tensiunile sunt mari între Phenian, pe de o parte, şi Seul şi Tokyo, aliaţi ai Washingtonului, de cealaltă parte.

„Nu există nicio îndoială că tratatul de parteneriat strategic cuprinzător (…) va garanta în mod fiabil alianţa dintre Coreea de Nord şi Rusia timp de un secol şi că va contribui pe deplin la menţinerea păcii şi a stabilităţii în regiune, a declarat, la rândul său, liderul nord-coreean.

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Președintele rus vrea să formeze o alianţă împotriva Statelor Unite

Cu câteva ore mai devreme, cei doi lideri au pecetluit un tratat de „parteneriat strategic”. Putin a intenţionat în mod clar, ca, prin aceasta, să formeze o alianţă împotriva Statelor Unite, potrivit sursei menționate.

„Astăzi luptăm împreună împotriva practicilor hegemonice şi neocolonialiste ale Statelor Unite şi ale sateliţilor lor”, a afirmat preşedintele Vladimir Putin, potrivit presei ruse, în cadrul unei gale organizate în onoarea sa cu ocazia vizitei la Phenian.

Şeful statului rus i-a mulţumit liderului Kim Jong Un pentru sprijinul său neclintit cu privire la Ucraina.

„Suntem recunoscători conducerii şi poporului Republicii Populare Democrate Coreea pentru poziţia lor echilibrată cu privire la situaţia din Ucraina”, a spus preşedintele rus.

Vladimir Putin a cerut o revizuire a sancţiunilor adoptate de ONU, cu sprijinul Rusiei, ce vizează Coreea de Nord ca urmare a programului său nuclear şi balistic.

Putin și Kim Jong Un au semnat un nou pact pentru un „parteneriat strategic cuprinzător”

Acest document înlocuiește Tratatul de prietenie și asistență reciprocă din 1961, Tratatul de prietenie și bună vecinătate în cooperare din 2000, precum și Declarațiile de la Moscova și Phenian din 2000 și 2001, conform consilierului prezidențial rus Iuri Ușakov.

Ușakov a subliniat că necesitatea unui nou document a apărut din cauza „evoluției profunde a situației geopolitice din lume și din regiune”, menționând și „schimbările calitative” în relațiile bilaterale dintre Rusia și Coreea de Nord.

Consilierul prezidențial a mai adăugat că noul pact respectă toate principiile fundamentale ale dreptului internațional. El a accentuat că acordul nu are un caracter de confruntare și nu este îndreptat împotriva niciunei țări, ci urmărește să asigure o mai mare stabilitate în regiunea Asiei de Nord-Est.