Ce se va întâmpla cu economia globală

Ce se va întâmpla cu economia globală? Participând la un panel al Bloomberg în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, Christine Lagarde a caracterizat perioada post-pandemie drept „ciudată, extraordinară și dificilă de analizat”. Aceasta a identificat trei tendințe care au început să se normalizeze anul trecut: consumul, comerțul și inflația.

Pandemia a determinat o reducere a cheltuielilor și o creștere a economiilor personale, în timp ce comerțul global a fost, de asemenea, afectat.

În octombrie 2022, rata inflației în zona euro a atins 10,6%, însă în 2023 a încetinit, ajungând la 2,9% în decembrie.

”În ’23 am văzut începutul normalizării. Când te uiţi la consum, de exemplu, în întreaga lume… consumul este încă o forţă motrice pentru creştere, dar vântul din spate de care am beneficiat, se estompează treptat”, a spus Lagarde vineri.

Ea a menționat că consumul a scăzut pe măsură ce piața muncii a devenit mai puțin tensionată, iar economiile consumatorilor s-au diminuat.

În același timp, Christine Lagarde a subliniat că comerțul a fost afectat de preferința consumatorilor pentru achiziționarea de servicii în detrimentul bunurilor în anii 2021 și 2022.

”Dar acum începe să crească cu adevărat şi, în octombrie, am avut cifre comerciale globale care pentru prima dată în multe luni au crescut.”, a mai spus ea.

Inflația a încetinit

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) anticipează o creștere a tranzacțiilor comerciale cu 3,3% în 2024, conform unei prognoze publicate în octombrie.

Totodată, Christine Lagarde a subliniat și încetinirea generală a inflației în 2023.

”În întreaga lume, inflaţia este în scădere şi am văzut-o în noiembrie [în] atât în inflaţia generală, cât şi în inflaţia de bază. Deci, asta este ceea ce eu numesc normalizarea pe care am observat-o în ’23. Şi poate îmi veţi da cuvântul altă dată, să vorbesc despre asta că nu ne îndreptăm spre o normalitate.”, a spus Lagarde.

În luna decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să păstreze dobânzile la același nivel pentru a doua oară consecutiv, modificând perspectiva asupra inflației de la „menținerea la un nivel prea ridicat pentru prea mult timp” la așteptarea că aceasta „va încetini treptat în cursul anului viitor”.

Economia poate se îndreaptă spre normalizare

Participând la aceeași discuție, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a concordat că economia „se îndreaptă, poate, spre normalizare”, însă a subliniat că aceasta „nu este încă într-o stare normală”, deoarece creșterea comerțului se menține sub cea a Produsului Intern Brut (PIB).

Okonjo-Iweala a evidențiat incertitudinile care fac ca prognoza să fie „dificilă”, incluzând conflicte geopolitice, perturbări în Marea Roșie și alegeri la nivel mondial.

”O nouă normalitate”

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a caracterizat situația economică actuală drept „o nouă normalitate”. Participând la aceeași discuție în cadrul Forumului Economic Mondial, el a declarat: „Privind în viitorul imediat, Christine [Lagarde] a afirmat că suntem în proces de normalizare. Aș spune că asistăm la o nouă normalitate și că 2023 marchează această tranziție către o nouă etapă obișnuită.”

”Gândiţi-vă la cursa inteligenţei artificiale… gândiţi-vă la tensiunea geopolitică şi la ameninţarea fragmentării cu care va trebui să ne confruntăm în următorii ani. Nivelurile mai ridicate ale datoriilor după pandemie şi creşterea preţurilor la energie, care ne-au micşorat spaţiul fiscal pentru finanţarea transformării şi au dat… perspectiva de creştere foarte mică a economiei globale”, a adăugat Lindner.

El a continuat: ”Mi-a dat 2023 speranţă? … Aş spune astfel: A fost un apel la acţiune pentru că trebuie să rearanjam unele politici şi … probabil că suntem la începutul unei ere, a unor noi reforme structurale”.