Aflat într-un război rece continuu cu UE, Viktor Orban intenționează să construiască o universitate gigantică. Și nu cu orice partener, ci cu China.

Ungaria a semnat un acord strategic cu Universitatea Fudan, din Shanghai, privind deschiderea unui campus universitar la Budapesta, până în 2024. Ar fi singurul avanpost străin și primul campus universitar chinez din UE, scrie AP.

Ungaria dă lovitura în Europa

Statul intenționează să finanțeze aproximativ 20% din proiect din bugetul său central, iar restul cu un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la o bancă chineză.

Oficialii maghiari insistă că Fudan, clasată printre primele 100 de universități din lume, va contribui la ridicarea standardelor de învățământ superior din Ungaria, oferind cursuri pentru 6.000 de studenți maghiari, chinezi, dar și străini, aducând investiții și cercetări chineze în țară.

Contestatarii proiectului spun că investiția plasează o povară financiară nejustificată asupra contribuabililor maghiari, demonstrând încă o dată frăția lui Orban cu autocrațiile de la Moscova și Beijing.

Ungurii, apropiere de Rusia şi China

„Vor să aducă o universitate, care este într-adevăr o universitate serioasă la nivel internațional, dar statutul său este acela de a reprezenta viziunea Partidului Comunist Chinez asupra lumii”, a declarat primarul Budapestei, Gergely Karacsony, care se opune planului. „Sunt riscuri foarte grave de securitate națională în această investiție”, spune edilul.

Documentele obținute în luna aprilie de Centrul maghiar de jurnalism de investigație Direkt36 arată că pentru campusul de aproape 26 de hectare costurile sunt estimate la 1,8 miliarde de dolari. Adică mai mult decât a cheltuit Ungaria pentru întregul său sistem de învățământ superior în 2019.

Guvernul Ungariei, angajat în bătălii frecvente cu UE, a urmat o strategie economică pe care o numește „Deschiderea estică”. Aceasta favorizează o cooperare diplomatică sporită și comerțul cu țări precum China, Rusia, Turcia și altele din Asia Centrală.

Dar criticii consideră că această strategie a făcut din Ungaria „un fel de bastion avansat al marilor puteri estice în Uniunea Europeană”.

Anul trecut, Ungaria a decis să ia un împrumut de 2 miliarde de dolari de la Exim Bank, din China, pentru a construi o linie de cale ferată între Budapesta și capitala Serbiei, Belgrad, care face parte din inițiativa globală chineză Belt and Road.

Ungurii au aprobat vaccin antiCOVID chinezesc

Ungaria găzduiește, de asemenea, cel mai mare centru de aprovizionare al companiei chineze Huawei din afara Chinei și este singura țară din UE care a aprobat un vaccin chinez COVID-19.

Ambasada SUA la Budapesta și-a exprimat rezerva față de construirea universității chineze în Ungaria „având în vedere experiența dovedită a Beijingului în utilizarea instituțiilor academice pentru a avansa o agendă de influență malignă și a înăbuși libertatea intelectuală”.

Modificările recente aduse conducerii universităților maghiare au întărit acuzațiile că Orban încearcă să își extindă controlul asupra instituțiilor educaționale și culturale.

În 2018, Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată la Budapesta de magnatul american de origine maghiară, George Soros, a fost obligată să părăsească Ungaria în urma adoptării unor modificări la legea învățământului.