Se construieste intens si pentru ca starea juridica a terenurilor a fost clarificata de curand, de doar doi-trei ani, iar tranzactiile cu terenuri au fost in toi in urma cu un an. Au mai ramas putine pe piata, iar agentiile imobiliare se bat sa le tranzactioneze.
„Cererea este foarte mare pentru zona Herestrau-soseaua Nordului, dar si oferta este din ce in ce mai mare. Chiar daca se construiesc multe parcuri rezidentiale, orice nou proiect este binevenit, rata de ocupare fiind in crestere. Zona este cea mai dinamica din punctul de vedere al constructiilor noi, mai ales datorita faptului ca majoritatea terenurilor pe care se construieste in acest moment au fost puse in posesie in ultimii doi-trei ani, iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat in urma cu doi ani”, afirma Eduard Uzunov, director al agentiei imobiliare Regatta.

Se construiesc in special locuinte de lux, fie vile in regie proprie, fie in cartiere rezidentiale sau apartamente de lux in blocuri noi. Preturile la terenuri sunt in crestere, la fel si pentru locuintele care se construiesc, chiar daca piata abia acum se formeaza. In ultimii trei ani preturile la terenuri au crescut de la 100 USD/mp si au ajuns in prezent si la 400 USD/mp, pentru pozitiile deosebite, spun specialistii de la Regatta. Nu-i de mirare ca in aceste conditii se construieste din ce in ce mai mult constructii pe verticala, investitorii preferand sa ridice blocuri de lux si din ce in ce mai putine case individuale, cu gradini proprii. „In proportie de 80% aceste constructii sunt realizate in regie proprie”, afirma directorul agentiei Regatta. Aceasta metoda este preferata si de unii investitori particulari, care vad in aceasta metoda o posibilitate de a nu percepe TVA si de a nu fi obligati sa scumpeasca locuintele noi cu 19%.

Deja pe unele portiuni strazile „bune” sunt foarte aglomerate cu constructii noi. Antreprenorii si investitorii scot casele la vanzare inca in faza de proiect si fixeaza termene de executie foarte scurte. Ansambluri rezidentiale ale caror piatra de temelie se pune in aceasta toamna au termen de finalizare vara anului viitor. Vecinatatile au deja pedigri: in zona, BRD Societe Generale construieste un cartier de vile pentru angajatii proprii, blocuri cu vile de lux construiesc AltGroup si Group tiriac.

Cresc preturile la terenuri pentru constructii

Un astfel de ansamblu de vile realizate de un investitor roman, care vrea sa ramana anonim, se afla in bazele de date a doua agentii imobiliare bucurestene, Regatta si RomInternational. „Localizarea viitorului complex rezidential reprezinta principalul punct de atractie. Amplasat la doar cateva minute de centrul orasului, intr-una din cele mai selecte arii ale Bucurestiului, noul proiect este situat in imediata apropiere a Satului Francez, unde se afla si Le Club, dar si a Parcului si Lacului Herastrau, zona ce ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber”, afirma Robert Teodorescu, director al Departamentului de vanzari rezidentiale al agentiei Regatta.
„Noul complex este format din zece locuinte in stil englezesc, cu suprafete construite cuprinse intre 360 si 400 mp. Pretul de vanzare va fi de 900 dolari pe metrul patrat construit, cu terenul inclus, fara alte taxe. Este un nivel bun, pentru ca in zona preturile de vanzare sunt cuprinse intre 900 si 1.200 USD/ mp”, sustine Cezar Lazarescu, director al agentiei Rom International. Fiecare vila are suprafata construita cuprinsa intre 80 si 90 mp pe nivel si are la demisol doua locuri de parcare, la parter bucatarie, camera de zi, living si baie, la etaj doua sau trei dormitoare si una sau doua bai, in functie de marimea casei, iar la etajul doi un apartament pentru oaspeti, cu baie proprie.

„Zona Herestrau – soseaua Nordului este fara indoiala cea mai bine cotata zona rezidentiala noua, chiar si fata de zona Baneasa-Iancu Nicolae, avantajele fiind evidente: este foarte aproape de arterele principale ale Bucurestiului – Bulevardul Aviatorilor, soseaua Kiseleff, Calea Dorobantilor si Bulevardul Ion Mihalache – este foarte aproape de Parcul Herastrau, cea mai cunoscuta zona de agrement a Capitalei, iar aici exista o retea de transport in comun foarte bine pusa la punct”, afirma directorul firmei Regatta.

Preturi la terenuri In Bucuresti

Zona                        pret

Primaverii                650 USD/mp
Herastrau- soseaua Nordului        300-400 USD/mp
Kiseleff, Aviatorilor            450-580 USD/mp
Floreasca                200-300 USD/mp
1 Mai                    100-200 USD/mp
Baneasa                45-70 USD/mp

Cele mai scumpe terenuri raman cele din zonele rezidentiale consacrate, cu vile interbelice. Din zonele rezidentiale nou-create, conduce Herastrau-soseaua Nordului-Floreasca