Deşi marile economii ale lumii încep să-şi revină, numărul economiştilor care estimează o nouă criză este din ce în ce mai mare. Dacă Alan Greenspan, fostul preşedinte al Fed, şi Nouriel Roubini şi-au exprimat deja în nenumărate rânduri această viziune, a venit rândul economiştilor europeni să expună această opţiune, deşi aceştia au dat întotdeauna dovadă de mai mult optimism decât americanii.

Este cazul lui Jean-Charles Rochet, profesor de economie şi matematică la Toulouse School of Economics, care declară într-un interviu acordat publicaţiei „L’Expansion” că este posibilă revenirea unei noi crize.

Explicaţia pe care o dă economistul francez este că deşi a trecut un an de la primul summit al crizei, summitul G20 de la Washington, nicio reformă de anvergură privind cooperarea internaţională în zona regularizării financiare nu a fost aplicată.

Economistul arată că singura măsură cât de cât palpabilă care s-a luat a fost cea  legată de bonusurile din bănci, însă este necesar de remarcat că tema trebuia abordată de liderii lumii întrucât este una sensibilă pentru alegători.

„Au început să fie foarte atenţi la paradisurile fiscale, deşi acestea nu au nicio legătură cu criza. E mai simplu să arăţi cu degetul înspre Insulele Caimane sau Luxembourg decât să-ţi faci curat la tine în ogradă”, spune analistul.

Care sunt argumentele pentru o nouă criză

„Adevăraţii responsabili pentru criză sunt ţările bogate: Statele Unite şi Marea Britanie a căror industrie financiară a crescut necontrolat”, insistă acesta.

Întrebat care sunt motivele pentru care consideră că există posibilitatea apariţiei unei noi crize, profesorul spune: „Băncile Centrale au făcut injecţii masive de capital, iar foarte multe ţări emergente au acumulat importante rezerve de schimb. Din cauza faptului că nu au fost luate măsuri pentru limitarea speculaţiilor, aceşti bani vor determina o creştere a preţurilor materiilor prime şi vor încuraja guvernele să se îndatoreze şi mai mult. Riscul ca aceste bule să explodeze este real pentru că statele vor fi incapabile să inventeze un sistem unde speculaţiile să poată fi controlate, adică un sistem în care, dacă economia merge bine, actorii din piaţă să fie determinaţi să-şi conserve excesele de lichiditate pentru zilele negre”.


Jean-Charles Rochet este doctor în domeniul economiilor matematice din 1986, acest titlu academic fiind acordat de către Universitatea din Paris. Este membru al European Economic Association din anul 2004 şi profesor la Toulouse din 1988. Este, de asemenea, autorul a numeroase cărţi, ultima având titlul „Why Are There So Many Banking Crises?”, apărută în 2008 la editura Princeton University Press.

SURSA: „L’Expansion”