România este în stare de alertă. Avem parte de o nouă pandemie. Contrar așteptărilor, nu este provocată de COVID. Ea îi afectează în special pe copii și pe adolescenți iar cifrele oficiale sunt îngrijorătoare. Medicii pediatri strigă disperați și cer măsuri urgente. Boala care le dă mari bătăi de cap este obezitatea.

”Este pandemie de obezitate”, spun specialiștii în sănătate. Conform cifrelor Institutului Național de Sănătate Publică, 18% din copii suferă de această afecțiune, iar cei mai mulți sunt adolescenți. Față de anii trecuți, cifrele s-au dublat. Cauza este strâns legată de restricțiile împotriva COVID și închiderea școlilor și a liceelor.

Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog, a declarat, la știrileprotv.ro, că atât copiii și părinții trebuie să înțeleagă că dacă întâmpină probleme, pot oricând apela la ajutorul medicilor din România. Din cauza acestei boli, pot apărea și alte probleme de sănătate. Este vorba de un colesterol mărit sau a glicemiei, deformări ale sistemului osos, hipotiroidim, diabet zaharat, pubertate precoce sau întârziată. Grăsimea se depune pe vasele de sânge și, în timp, asta îi poate produce adultului tânăr infarct sau accidente vasculare cerebrale.

Medicii, mesaj categoric: Trebuie luate măsuri urgent împotriva acestei boli

Specialiștii spun că trebuie luate măsuri urgent. În caz contrar, estimările arată că jumătate dintre copiii și adolescenți de acum vor ajunge la 35 de ani să sufere de obezitate. Soluția ține de schimbarea totală a stilului de viață. Mâncare sănătoasă și mișcare.

Un alt medic, Dr. Laura Matei, diabetolog pediatru, a spus ce trebuie să se facă în caz de obezitate. ”Să evite învinuirea copiilor, stigmatizarea lor. Exemplul personal este cel mai puternic mod de a influența copiiit, pentru că ei învață prin imitație.”, a menționat doctorul

De altfel, există și posibilitarea de a se verifica greutatea copiilor pentru a vedea care este riscul să ajungă să se confrunte cu această boală cruntă a secolului. Pe site-ul testulgreutatii.ro, lansat de ISMC împreună cu Ministerul Sănătăii, părinții pot calcula indicele de masă corporală al copiilor.