Fabrica de Arme Cugir, care în prezent produce pentru export în special arme civile pentru piaţa americană, ar putea avea comenzi de la sfârşitul anului şi pentru Ministerul Apărării Naţionale.

"În baza unui program naţional privind realizarea produsului ‘Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă’, s-a încheiat un acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, urmând ca până la sfârşitul anului 2011 să apară primele prototipuri. (…) Deocamdată suntem în faza de proiectare, una avansată, şi avem speranţe că o să primim şi comenzi, poate chiar şi de pe piaţa externă”, a declarat, vineri, directorul general al fabricii, Horea Suciu.

Potrivit acestuia, ”până în octombrie trebuie scoase primele zece arme – prototip”.

Noua armă ar fi un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma – cu lunetă, cu lanternă, etc.

Dacă acest proiect se va finaliza, la Cugir, s-ar produce câteva zeci de mii de astfel de arme, a completat administratorul special al Fabricii de Arme şi Uzinei Mecanice Cugir, Radu Roşianu.

Acesta a subliniat şi că, în prezent, Fabrica de Arme are contracte suficiente pentru piaţa externă, având acoperit şi 2011 şi 2012 cu comenzi.

De la această fabrică se exportă mai mult pe piaţa americană (produse civile), dar şi pe piaţa europeană, atât pentru armată, cât şi pentru zona civilă.

Fabrica de Arme Cugir, înfiinţată în 2004 prin separarea de Uzina Mecanică Cugir, produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază şi ordine, trupelor cu destinaţii speciale, cât şi arme de vânătoare destinate în mare parte pieţei externe.

Se intenţionează menţinerea în fabricaţie a produselor menţionate şi completarea acestora cu armament realizat pe aceeaşi structură care să fie compatibil cu calibrele standard NATO. Dacă, la înfiinţare, în urmă cu şapte ani, fabrica avea 172 de angajaţi, acum numără 655 de salariaţi.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme.
SURSA: Agerpres