„În prezent, există o amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diferite
regiuni ale lumii, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii”, avertizează OMS și CDC într-un raport comun, potrivit HelsinkiTimes.

”În timp ce cazurile de rujeolă raportate au scăzut în 2020, dovezile sugerează că acum asistăm la calmul de dinaintea furtunii, deoarece riscul apariției unor focare continuă să crească în întreaga lume”, a declarat Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS.

Unul dintre cele mai contagioase virusuri umane

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o acoperire de vaccinare de 95% pentru a preveni izbucnirea focarelor în comunitate. Aproape 40 de milioane de copii din întreaga lume nu au putut face o doză de vaccin împotriva rujeolei, în 2021, din cauza obstacolelor create de pandemia de Covid, susțin OMS și CDC.

”Deși cazurile de rujeolă nu au crescut dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm”, a declarat dr. Patrick O’Connor.

„Suntem la o răscruce. Va fi o perioadă foarte dificilă în care să încercăm să atenuăm acest lucru”, a declarat el.

Creștere a focarelor la începutul anului

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a observat deja, la începutul anului, o creștere a focarelor perturbatoare, acestea crescând de la 19, la aproape 30 până în septembrie, a declarat Patrick O’Connor, adăugând că este îngrijorat în special de anumite părți ale Africii sub- sahariane. În 2021, oficialii au declarat că au existat aproximativ nouă milioane de infecții cu rujeolă și 128.000 de decese în întreaga lume.

O amenințare iminentă în fiecare regiune a lumii

OMS și CDC au spus că scăderea continuă a vaccinării, supravegherea slabă a bolii și planurile de reacție întârziate din cauza COVID-19, precum și focarele în curs în peste 20 de țări, înseamnă că „rujeola este o amenințare iminentă în fiecare regiune a lumii”. Peste 95% dintre decesele cauzate de rujeolă au loc în țările în curs de dezvoltare, mai ales în Africa și Asia. Nu există un tratament specific pentru rujeolă, dar vaccinul cu două doze este eficient în aproximativ 97% dintre cazuri în prevenirea formelor severe ale bolii și a decesului.

Rujeola debutează adesea cu febră, dar boala este caracterizată printr-o erupție cutanată, care începe apoi să se răspândească pe față și pe gât. Virusul poate rămâne în aer și pe suprafețe până la două ore, iar o
persoană infectată poate transmite virusul cu până la patru zile înainte și după apariția erupției cutanate, potrivit OMS. Nu există un antiviral specific pentru tratarea rujeolei.