Potrivit unui comunica transmis miercuri de FMI, o misiune a Fondului Monetar Internațional care va fi condusă de Jan Kees Martijn urmează să efectueze o vizită la București în perioada 30 mai -10 iunie.

Vizita vizează o analiză asupra evoluției economiei locale, cunoscută sub numele de Consultarea în temeiul articolului IV. Oficialii FMI se vor întâlni cu reprezentanții BNR, dar și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și alte agenții guvernamentale.

„Echipa FMI va discuta cu autoritățile române despre evoluțiile și politicile economice. Aceasta va avea întâlniri cu oficiali din cadrul Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a României și altor agenții guvernamentale, precum și cu reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor neguvernamentale”, arată un comunicat al instituției, care subliniază faptul că astfel de discuții au loc periodic.

Estimările FMI privind creșterea economiei românești

Menționăm faptul că la finele lunii aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti pentru anul 2022.

Deși până acum estimarea era de 4,8, noile cifre prezentate de FMI arată o creștere economică de până la 2,2%. Astfel, potrivit noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.

Trebuia subliniat însă faptul că, pentru România, noile cifre pe care FMI le-a prezentat sunt mai optimiste decât cele prognozate de Banca Mondială.

Estimările Băncii Mondiale privind economia României

Mai exact, la începutul lunii aprilie, Banca mondială estima că economia României va înregistra un avans modest, de 1,9%, în 2022, iar riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate.

La rândul ei, Comisia Europeană estima în previziunile publicate în luna februarie, înainte de declanșarea conflictului militar din Ucraina, că economia României va încetini până la 4,2% în acest an, pentru ca în 2023 să accelereze uşor la 4,5%.

Referitor la inflație și în acest caz, FMI şi-a revizuit semnificativ estimările. Potrivit estimărilor, România va înregistra în acest an o creştere medie anuală a preţurilor de 9,3%, de două ori şi jumătate mai mult decât avansul de 3,4% prognozat în toamna anului trecut.

În același timp, estimările FMI mai arată că ritmul de creştere a preţurilor va încetini și el la 4% anul viitor.