Aflaltă la mai puțin de 500 km de granița noastră și vizitată foarte des de români, Turcia a decis să impună noi taxe de import pentru anumite produse americane. Un decret publicat în monitorul ofiail turc şi semnat de preşedintele Tayyip Erdogan anunţă majorarea tarifelor la importurile de autoturisme la 120%, băuturi alcoolice până la 140% şi tutun până la 60%. Tarifele au fost de asemenea dublate la

cosmetice, orez şi cărbune, iar Eddogan a declarat și că „vom boicota produsele electronice din Statele Unite”.

„Taxele vamale au fost majorate pentru anumite produse, în conformitate cu principiul reciprocităţii, ca răspuns la atacurile deliberate ale administraţiei SUA asupra economiei noastre", a scris vicepreşedintele Fuat Oktay pe Twitter.

Măsura intervine în contextul intensificării tensiunii dintre cei doi aliaţi din NATO în legătură cu detenţia unui pastor evanghelic american de către Ankara şi alte probleme diplomatice. Vinerea trecută, preşedintele SUA Donald Trump a anunţat că a autorizat tarife mai mari pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, fapt ce a dus la o adevărată prăbușire a lirei turcești. Moneda turcă a pierdut peste 40% din valoarea sa faţă de dolar în acest an.

Dacă mulți importatori turci de produse americane sunt îngrijorați și nu găsesc soluții pentru a își menține vânzările și o parte a populației acuză administrația Erdogan de subminarea economiei naționale, există și turci care laudă măsura creșterii tarifelor de import. Unii au urmat chiar solicitarea președintelui Tayyip Erdogan de a își schimba economiile din dolari americani în lire turcești. Ba mai mult, conform CNN Turk, un rastaurant din Adiyaman, localitate din sudul Turciei, a anunțat că oferă o masă gratuit celor care pot dovedi că au schimbat 100 de dolari în lire turcești.