Însă băncile extrem de lichide ale ţării au contrazis, până acum, previziunile dezastrului. Nu au existat retrageri mari de bani, creditele neperformante par să fie la niveluri controlabile, iar egiptenii nu s-au grăbit să-şi convertească economiile în dolari. Cifrele raportate până în prezent nu au reflectat creşterile prezise de "credite cu probleme". Împrumuturile neperformante din sistemul bancar au fost stabile, la 11 la sută, potrivit rezultatelor din septembrie 2011, citate de Financial Times.

Analiştii confirmă că rezistenţa sectorului bancar se datorează unei serii de reforme introduse în ultimul deceniu. Creditarea a fost extrem de precaută, iar raportul dintre credite şi depozite este de 50 la sută. Cu toate acestea, ei avertizează că, în contextul în care criza economică persistă, şi impactul asupra băncilor va fi unul negativ, mai ales că investitorii străini au retras deja miliarde de dolari din ţară. Din acest motiv, transferurile private de către egiptenii din străinătate au fost limitate.

La scurt timp după ce agenţia Moody’s a retrogradat în decembrie ratingul ţării cu o treaptă, de la B1, la B2, a redus apoi şi ratingul a cinci bănci egiptene, în principal din cauza expunerii lor la datoria publică.

"Având în vedere ceea ce se întâmplă, e aproape imposibil să nu existe o expunere. Grija mea cea mai mare este calitatea activelor, nu în termeni de solvabilitate, ci care va fi impactul în cazul unei devalorizări. O mică parte dintre bănci vor avea expunere pe societăţile cu venituri în dolari, dar cele mai multe vor fi expuse veniturilor în lire egiptene şi datoriilor. În cazul în care consumul, care este de 85 la sută din Produsul Intern Brut, este lovit de o devalorizare, aceste bănci vor fi afectate în mod negativ", spune spune Ryan Ayache, analist la Deutsche Bank.

Pentru a-şi susţine moneda, Egiptul a folosit anul trecut 20 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, lăsând 15,7 miliarde de dolari în vistieria statului. Ţară negociază cu Fondul Monetar Internaţional obţinerea unui împrumut de peste 3,2 miliarde de dolari, împrumut considerat a fi crucial pentru restabilirea încrederii investitorilor şi pentru a evita o devalorizare bruscă.

"Alegerea se face între o devalorizare ordonată de probabil 25 la sută faţă de dolarul american în contextul unui împrumut de la FMI, sau o devalorizare dezordonată de aproximativ 50 la sută, fără sprijinul FMI", spune firma de consultanţă Capital Economics.

Ezz Hisham al-Arab, preşedinte şi director general al Commercial International Bank, cel mai mare creditor privat al Egiptului, spune că se aşteaptă la o devalorizare între 5 şi 10 la sută, dar aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru instituţia sa.

"Am efectuat diverse teste de stres pe diferite scenarii de devalorizare, chiar şi de peste 20 la sută şi nu suntem îngrijoraţi cu privire la calitatea activelor", spune dl Ezz Al-Arab, care crede că alegerile prezidenţiale din luna mai şi iunie vor ajuta la restabilirea încrederii investitorilor.