Astfel, omenirea ar putea să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială sau chiar la 2 grade Celsius, obiectiv care până mai ieri părea inaccesibil, potrivit unui studiu publicat de Nature.

O lume cu 2 grade mai caldă reprezintă ceea ce oamenii de știință caracterizează ca fiind o climă profund perturbată, cu furtuni mai puternice, cu niveluri mai ridicate ale mărilor și oceanelor, cu ghețari care se topesc în ritm alarmant și cu mai mulți oameni care mor din cauza căldurii, smogului și a bolilor infecțioase.

În ciuda avertismentelor privind schimbările climatice emise de IPCC încă din 1990, emisiile globale au continuat să crească în ultimul deceniu, atingând cel mai înalt punct din istorie.

Statele trebuie să-și respecte promisiunile

Ambele obiective, de 1,5 grade și 2 grade fac parte din Pactul climatic de la Paris din 2015 și din Acordul de la Glasgow, din 2021. Obiectivul de 2 grade fusese însă stabilit cu ani în urmă.

„Pentru prima dată, putem spune că se poate menține încălzirea sub pragul simbolic de 2 grade, cu promisiunile de pe masă. Aceasta presupune, desigur, ca statele să-și respecte promisiunile”, a spus autorul principal al studiului, Malte Meinshausen, cercetător la Universitatea din Melbourne.

Limitarea încălzirii la 2 grade este un progres

Energia eoliană și solară au arătat că reducerea emisiilor de carbon poate avea loc mai devreme decât se credea, iar unele țări își vor putea respecta promisiunile, a spus Meinshausen. El a precizat însă că modul în care funcționează politicile climatice încep de obicei cu promisiuni și abia apoi se fac strategii.

În mare parte, a spus el, limitarea încălzirii la 2 grade este un progres, în comparație cu acum cinci sau zece ani, când un astfel de obiectiv era luat în derâdere.„Țintele și politicile implementate pot să să schimbe totul pe viitor. Da, cred că există speranță”, spune Malte Meinshausen.

Până la 30% din această speranță se datorează Acordului climatic de la Paris, dar și investițiilor unor state în tehnologii pentru energia verde, care au devenit mai ieftine decât combustibilii fosili murdari, precum cărbunele, petrolul și gazele naturale, a spus Meinshausen.

Cum vrea ONU să oprească o catastrofă climatică

Măsurile imediate pe care ONU le propune pentru a salva planeta includ reducerea sau chiar eliminarea totală a unor tipuri de energie bazate pe gaz, petrol şi cărbune, surse principale de poluare, şi înlocuirea lor cu energie regenerabilă şi hidrogen.

SUA și China au convenit inițial să coopereze cu privire la criza climatică. De altfel, China este cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, urmată de SUA, UE, India, Rusia și Japonia. Cu toate acestea, și țările mai mici pot avea un impact dăunător asupra mediului și climei. Spre exemplu, cantitatea de emisii din restul lumii combinate depășește cantitatea totală de dioxid de carbon generată de China.