Informații de ultimă oră din Asia. Un nou conflict militar riscă să izbucnească de la un moment la altul. Potrivit Reuters, în cursul zilei de marți, Taiwanul a fost nevoit să trimită mai multe avioane pentru a putea îndepărta nu mai puțin de 29 de aparate de zbor din China de apărarea sa aeriană.

Menționăm faptul că aceasta este cea mai recentă creștere a tensiunilor dintre cele două mari puteri, de la finele lunii mai. În ceea ce privește relația dintre cele două țări, amintim că Taiwanul s-a plâns în mod repetat de misiunile forțelor aeriane chineze în apropierea insulei guvernate democratic, în special în partea de sud-vest a zonei sale de identificare a apărării aeriene. De cealaltă parte, China revendică Taiwanul ca fiind teritoriu propriu, scrie Reuters. 

Taiwanul acuză China de un ”război de zonă gri”

Autoritățile din Taiwan consideră că toate activitățile militare repetate pe care China le face reprezintă un ”război de zonă gri”, care are ca scop ”obosirea” forțelor taiwaneze, mobilizându-le treptat. Totodată, Taiwanul acuză China că ar testa răspunsurile taiwaneze în fața acestor acțiuni.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării din Taiwan, cea mai recentă misiune a Chinei a inclus 17 avioane de luptă, dar și șase bombardiere H-6, la care se mai adaugă și avioane de război electronic, de avertizare timpurie, antisubmarin, dar şi un avion de realimentare aeriană.

În acest sens, sursa citată precizează că Taiwanul a fost nevoit să trimită avioane de luptă pentru a îndepărta aeronavele menționate anterior. Ministerul din Taiwan susține că ce s-a întâmplat marți a fost cea mai mare incursiune de când Taiwanul a raportat 30 de avioane chinezeşti în ADIZ-ul său pe 30 mai.

Taiwanul își dorește pace

Menționăm faptul că până la momentul actual, cea mai mare incursiune în acest an a avut loc pe 23 ianuarie, moment în care au fost implicate 39 de aeronave.

Amintim că în ultimele luni, China și-a intensificat presiunile asupra Taiwanului, astfel încât țara să accepte în final revendicările sale de suveranitate. De cealaltă parte, Taiwanul susține că își dorește pace, dar că în cazul unui eventual atac din partea Chinei se va apăra corespunzător.

Până acum nu au existat focuri de armă, iar avioanele din China nu au zburat în spațiul aerian al Taiwanului, ci doar deasupra unei zone largi pe care Taipeiul o monitorizează şi patrulează şi care acţionează pentru a-i oferi mai mult timp de răspuns în fața unei potențiale amenințări.