Fujitsu intenţionează să comercializeze în cursul anului viitor telefonul care va permite strângerea de date referitoare la sănătate la serviciu sau acasă, fără a mai fi nevoie de instrumente de măsurare speciale, relatează AFP.
Aparatul funcţionează prin măsurarea variaţiilor de strălucire ale feţei unei persoane, cauzate de fluxul sanguin. Ţinând smartphone-ul îndreptat spre faţă cinci secunde, aparatul poate măsura nivelul hemoglobinei, folosindu-se de calitatea acestei proteine de a absorbi lumina verde din spectrul vizibil. Sistemul poate elimina din calcul mişcările capului sau alte perturbări, oferind o estimare precisă a ritmului cardiac, au asigurat cercetătorii de la Fujitsu.

Firma a precizat că dispozitivul poate fi instalat şi pe alte suporturi în afară de telefon, cum ar fi ecranul televizorului sau o oglindă.

"Poate fi folosit în domeniul securităţii, de exemplu în locurile publice sau în punctele de control din aeroporturi, pentru depistarea oamenilor bolnavi sau care se comportă suspect", arată Fujitsu într-un comunicat.
Sursa: Agerpres