Povestea suna asa: in iunie 1997, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 (privind regimul investitiilor straine in Romania) instituie o taxa de pana la 1,5% aplicabila tranzactiilor cu valori mobiliare realizate de investitorii straini. In decembrie anul trecut, Legea nr. 241/1998 (care modifica si aproba Ordonanta de urgenta nr. 92/1997) abroga OUG 31, deci taxa de 1,5% dispare. Proiectul legii bugetului de stat pe 1999 prevede insa venituri de 60 miliarde lei provenite din aceasta taxa.
Cu aproape o luna in urma, Directia Generala legislatie impozite directe din Ministerul Finantelor emite un comunicat in care mentioneaza explicit ca buclucasa taxa nu se mai aplica. Pare ca totul este clar. Pare numai.
La sfarsitul saptamanii trecute, surse din cadrul Ministerului Finantelor, citate de agentia Mediafax, afirma ca taxa de 1,5% va reintra in vigoare dupa publicarea Legii bugetului in Monitorul Oficial. De ce? „Pentru ca sunt prevazute incasari de 60 miliarde lei si pentru ca au fost suspendate prevederile OUG nr. 92/1997”, sustin sursele citate. De fapt, proiectul bugetului (mai precis articolul 6) prevede suspendarea facilitatilor fiscale acordate prin OUG nr. 92/1997, ceea ce nu-i totuna cu abrogarea acestei ordonante. Secretarul general adjunct al Ministerului Finantelor, Doina Leonte, afirma ca suspendarea facilitatilor fiscale din Ordonanta de urgenta nr. 92 nu inseamna ca taxa asupra investitiilor de portofoliu reintra in vigoare: „Ordonanta de urgenta nr. 31 este si ramane abrogata, deci taxa nu se mai aplica”.
Ca proiectul de buget prevede incasari din aceasta, nu este surprinzator; doar este vorba de proiectul unei legi elaborat de o institutie a statului roman. Probabil ca suma respectiva va fi stearsa de la capitolul venituri in Parlament sau la Consiliul Legislativ. De altfel, cele 60 miliarde lei ar corespunde unui volum al tranzactiilor efectuate de investitorii straini neverosimil de mare – 4.000 miliarde lei. Adica totalul estimat al tranzactiilor la Bursa si RASDAQ pentru mai bine de sapte luni.