Vor fi dați afară! Decizia dură luată de o companie din România. Se întâmplă de la 31 martie

Angajații care au ieșit la protest cer ca fabrica de prelucrare a lemnului din Siret să nu fie închisă, asta după ce compania a anunțat că o parte din operaţiunile fabricii din Rădăuţi şi întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu finalul lunii martie. Această decizie va afecta aproape 600 de angajați, scrie news.ro.

Compania spune că s-a ajuns la o asemenea decizie din cauza condițiilor dificile de pe piața lemnului, precizând, de asemenea, că întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune și birocrația laborioasă în materie de importuri au jucat un rol important.

Muncitorii sunt supărați din această cauză și au ieșit în fața sediului fabricii, apoi au plecat în marș. Ei au avut pancarte cu diferite mesaje, precum: „Nu închideţi fabrica!” „Industria lemnului nu e crimă!”, „De ce nu ne lăsaţi să trăim?”, „Vrem să muncim în Siret”, „Salvatorii pădurilor, groparii fabricilor” şi au scandat „Vrem să muncim!”, „Nu închideţi fabrica”, „Suntem lemnari, nu căpşunari”, „Mafia lemnului nu se elimină închizând fabrici!” şi „Vrem o Moldovă dezvoltată, nu o Moldovă săracă”.

Se va organiza un târg de locuri de muncă

De cealaltă parte, primarul orașului, Adrian Popoiu, spune că firma HS Timber Production a achitat aproape un sfert din totalul impozitelor și taxelor încasate de administrația locală de la agenții economici din oraș, în 2021.

Primarul liberal mai spune că AJOFM va organiza, la sediul fabricii, un târg al locurilor de muncă în 9 şi 10 februarie, potrivit unui mesaj postat de acesta pe pagina sa de Facebook. Din datele primite de la AJOSM Suceava, adaugă primarul, există 900 de locuri de muncă libere.

„Durerea disponibilizărilor de la HS Timber a fost expusă fără vuvuzele şi scandal. Doamne ajută ca doleanţele unor oameni de mare bun simţ, care au manifestat pentru păstrarea locurilor de muncă să fie rezolvate. Autorităţile locale şi judeţene se implică permanent pentru găsirea unor soluţii. Un prim pas va fi săptămâna viitoare, când, la sediul fabricii, timp de două zile, AJOFM Suceava va organiza un târg al locurilor de muncă”, a scris edilul.

Restructurarea va începe din 31 martie

În luna ianuarie a acestui an, oficialii companiei au anunțat că restructurarea va începe din 31 martie 2022.

„În fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri. Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului. Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producţia de energie verde şi vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă. Investiţiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă”, au anunţat oficialii companiei.