”Nu sunt partizanul unei Europe cu două viteze. Aş prefera ca ea să urmeze aceeaşi cale. Dar voi preferaţi o Europă cu două viteze sau o Europă imobilă care să rămână blocată şi care să sfârşească prin a se prăbuşi?”, a declarat agenţiei de presă poloneze PAP Marek Belka, guvernatorul Băncii centrale poloneze şi fost premier şi ministru de finanţe.

”Dacă în prezent cea mai bună modalitate de a salva Zona euro trece printr-o mai mare integrare bugetară sau chiar printr-o integrare politică în cadrul unui fel de federalism, atunci noi nu vom putea să evităm aceasta şi nu vom putea să fim împotrivă”, a afirmat Belka.

”Prin urmare, dacă pentru salvarea euro, va trebui să ne îndreptăm spre o confederaţie, atunci eu sunt pentru”, a declarat Belka. ”În opinia mea, cea mai mare catastrofă pentru noi ar fi dezintegrarea Zonei euro şi prăbuşirea monedei comune”, a adăugat Belka.

Polonia, care a aderat la UE în 2004, s-a angajat să adopte moneda comună fără să stabilească data pentru a o face, dar Varşovia s-a angajat să respecte până în 2015 criteriile de la Maastricht pentru aderarea la euro.

În februarie, ţările Europei centrale au primit cu răceală propunerea franco-germană privind ”un pact de competitivitate” în Zona euro, denunţând riscul unei ”Europe cu două viteze”, cu toate că ele nu se grăbesc să adere la euro.

Premierul polonez, Donald Tusk, a exprimat rezerve în legătură cu acest pact, estimând ca ”important ca acesta să nu ducă la întoarcerea la o Europă cu două viteze”.

Belka a estimat vineri că, ”pentru a asigura supravieţuirea monedei unice europene, ţările din Zona euro sunt obligate să construiască o cooperare bugetară şi economică şi mai strânsă şi aceasta implică unele elemente ale cooperării politice”.

”Cu toate că aceasta poate părea periculos pentru sensibilităţile noastre naţionale, fără unele elemente de uniune politică, euro nu va supravieţui”, a adăugat el.

În pofida unor baze bune ale economiei poloneze, moneda naţională, zlotul, a scăzut în această săptămână până la cel mai redus nivel al său faţă de euro şi dolar, din cauza temerilor referitoare la impactul pe care criza datoriei l-ar putea avea asupra comerţului exterior al Germaniei, principalul partener al Poloniei.
Sursa: Agerpres