O consecinta tot mai evidenta a crizei economice este starea de deprimare pe care europenii o resimt din ce in ce mai acut. Este in mod special cazul britanicilor, insa nici francezii, belgienii, germanii nu sunt scutiti.

Starea de ingrijorare este legata in mod special de crestera nivelului somajului. Tot mai multi oameni sunt stresati din cauza nesigurantei la locul de munca. In consecinta, analistii se asteapta ca aceste ingrijorari sa se amplifice si sa determine conflicte sociale puternice. Tarile unde riscul aparitiei unor astfel de crize sociale  este foarte ridicat sunt Spania si Franta.

Belgienii au un alt tip de „problema”. Acestia se tem ca nu mai au aceeasi capacitate de a economisi pe care o aveau pana acum, motiv pentru care sunt nevoiti sa-si diminueze din ce in ce mai mult consumul.

Un caz special este Marea Britanie, unde criza financiara si apoi cea economica a lovit brutal in cetateni.

„Sentimentul general este ca vremurile bune au apus si ca drumul din fata noastra este foarte lung si greu”, comenteaza Begbies Traynor, analist britanic.

Expresia „catastrofa si obscuritate” este prezenta din ce in ce mai mult pe buzele analistilor economici atunci cand vine vorba de situatia Marii Britanii.

Cat despre oamenii de rand acestia se tem ca tara lor ar putea repeta scenariul din Islanda.

Londra, cea mai afectata

De activa ani, Londra, gratie politicii sale de „soft regulation” se pozitiona chiar in fata New York-ului in ceea ce priveste statutul de capitala a finantelor. Rezultatul a fost un aflux fara predcedent de capital si de talente venite din toate colturile lumii. Astazi… petrecerea s-a terminat.

„Deprimarea” traderilor

Mii de traderi britanici au iesit din sistemul financiar dupa caderea Lehman Brothers. Unul dintre ei, care a lucrat pentru Lehman la Londra, marturiseste ca aparusera zvonurile cum ca vor incepe disponibilizarile. Intr-o zi, directorul de resurse umane a venit si le-a spus scurt: „Aveti o jumatate de ora sa va faceti cererile de demisie si sa parasiti compania”. 

Pentru toti acesti traderi depresia consta in faptul ca s-a terminat cu excursiile in Maldive sau in Seychelles, s-a terminat cu miile de lire sterline cheltuite intr-o noapte la casino. In fine, s-au evaporat colectiile de Ferrari si Bentley la care acestia tineau atat de mult.

Caderea sistemului financiar britanic nu este deplans numai de cei care lucrau aici ci si de oamenii de rand, care prinsesera gustul creditului obtinut usor, iar criza i-a gasit pe britanici in culmea euforiei imobiliare.

Ingrijorare si printre romani 

Si romanii manifesta o ingrijorare consistenta privind criza economica. Un studiu publicat de curand de Mercury Research arata ca pierderea job-ului actual este o temere pe care o impartasesc 23% dintre romanii peste 18 ani, iar 20% sunt ingrijorati de locul de munca al celor din familie.

Persoanele cu studii medii sau superioare se tem intr-o mai mare masura ca isi vor pierde locul de munca actual (33%, respectiv 28%), procente mai ridicate decat al celor cu studii primare (15%). Bucurestenii se afla din nou in frunte, de aceasta data in ceea ce priveste nivelul de ingrijorare (34%), procent mai mare decat din totalul populatiei sau din celelalte regiuni geografice