Potrivit rezultatelor preliminare anunțate luni, Maia Sandu, fost economist al Băncii Mondiale care se pronunță în favoarea unor relații mai strânse cu Uniunea Europeană, a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Moldova, învingându-l clar pe credinciosul candidat prorus, transmite The Independent.

Potrivit rezultatelor preliminare parvenite din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC), Sandu și-a adjudecat 57% din voturi, depășindu-și contracandidatul, pe Igor Dodon, cu peste 15 procente, comisia precizând că au fost numărate aproape 100% din voturi.

“Rezultatele preliminare demonstrează că adversare mea, Maia Sandu, este câștigătoare, iar eu doresc să o felicit anticipat “, a declarat Dodon după publicarea rezultatelor. “Fac apel la calm și la pace, fără niciun fel de tulburări sau proteste, nu trebuie să permitem în niciun fel destabilizarea țării“.

Alegerile prezidențiale, un referendum privind viitorul Moldovei

Alegerile de duminică sunt considerate un referendum cu privire la cele două viziuni divergente legate de viitorul aceste mici țări est-europene, ‘înghesuită’ între Ucraina și România.

Actualul guvern prorus controlează doar 51 dintre cele 101 fotolii parlamentare, iar noul președinte poate dizolva parlamentul în cazul în care premierul demisionează și dacă, după două încercări, nu se va putea găsi un succesor.

Sandu și Dodon, pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declarat drept candidat preferat, sunt adversari după ce el a învins-o la limită (pe Maia Sandu) în cursa prezidențială din 2016.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan