„Dragi cetăţeni, astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii faţă de instituţii, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieşit la vot într-un număr foarte mare, şi aici în ţară, şi în diaspora.

Oamenii au ieşit la vot pentru că le pasă, oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectaţi, oamenii vor ca puterea să le ofere soluţii la problemele lor. Mulţumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot. Le mulţumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de vot şi care au aşteptat la cozi uriaşe pentru a vota.

Ne închinăm în faţa dumneavoastră. Astăzi, diaspora a votat în număr de peste 250.000. Este o mobilizare fără precedent şi este un record istoric. Oamenii noştri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de ţara lor, le pasă de rude, le pasă de casa lor”, a afirmat Maia Sandu.

Instituțiile statului au fost criticate

„Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave şi evidente ale Codului Electoral”, a spus Sandu, referindu-se la faptul că în străinătate au fost mai multe situaţii pentru care Comisia Electorală Centrală nu a oferit suficiente buletine de vot, astfel privând cetăţenii Republicii Moldova de a-şi exercita dreptul la vot.

De asemenea, a spus ea, Poliţia şi Procuratura, în unele cazuri, au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă asta este interzis de lege şi nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor.

”În pofida acestor miopii selective din partea unor funcţionari ai statului, eu cred că astăzi vocea cetăţenilor se va face auzită”, a adăugat Sandu.

Maia Sandu a câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor exit-poll-ului realizat de compania „Intellect Group” în colaborare cu asociaţia SPERO. Astfel, potrivit datelor sondajului, Maia Sandu ar acumula 54,8 % din numărul total de voturi, iar contracandidatul sau Igor Dodon – circa 45,2%.