Obezitatea poate fi considerată, fără a greși, boala secolului. În acest moment, aproximativ 17% dintre copiii cu vârstele până în 18 ani suferă de obezitate. Medicul endocrinolog Bogdan Pascu a explicat, pentru Antena 3, cât este de periculos dacă avem un copil supraponderal.

Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică, a explicat, joi, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3, de ce este periculoasă obezitatea în rândul copiilor. El a arătat şi ce boli asociate poate aduce la vârste fragede.

„Datele statistice ne arată că în jur de 1 din 3 copii, în România, suferă de obezitate, iar aceste date sunt alarmante. Pandemia de COVID-19 și-a pus amprenta acestor cifre prin creșterea sedentarismului și a lipsei de interacțiune socială”, a explicat cunoscutul medic.

Ce duce la obezitate

În opinia sa, îngrijorarea cea mai mare este dată de faptul că oamenii nu conștientizează anumite lucruri. Acestea țin de alimentația neadecvată cum ar fi snacksuri, mai ales dacă ele sunt consumate constant. Aceste tipuri de alimente ne oferă impresia că mâncăm puțin când de fapt ciugulim constant, iar asta duce la o creștere în greutate.

„Aceste cifre îngrijorătoare, precum şi numărul de prezentări la nivelul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, ne-au condus la ideea de a iniția o campanie de prevenție și conștientizare a obezității infantile. Împreună cu echipa Institutului, am demarat această campanie care, pe scurt, prezintă un test al greutății”, explică medicul.

Medicul a atras atenția că, în momentul de faţă, cel puţin 1 din 2 copii care intră în cabinetul de endocrinologie al institutului prezintă comorbidități asociate, cum ar fi hipertensiune, dislipidemie, hipercolesterolemie, creșterea glicemiei, modificări la nivelul tegumentelor de tip acanthosis nigricans, precum și dureri ale articulațiilor.

90% dintre copiii ajung adulţi supraponderali

Pe lângă acestea, mai avem și patologii endocrine asociate obezității şi amintim de hipertiroidism, care este strict asociat obezităţii. Este o tiroidită seropozitivă, cu anticorpi negativi care apare ca urmare a impactului ţesutului adipos.

Pubertatea precoce la fete care se îndreaptă spre cifre alarmante, dar şi lipsa dezvoltării normale ale organelor sexuale la băieţi, sunt alte afecţiuni generate de această boală”, precizează medicul specializat în endocrinologie pediatrică.

„Aproximativ 90% dintre copiii sau adolescenţii cu suprapondere, ajung adulţi care suferă de obezitate. Copiii conştientizează şi încep să fie chiar ei primii care iau măsuri. Ba chiar îi îndeamnă pe părinţi să-i ducă la medic.

Cel mai important este să ne modificăm stilul de viață, iar asta nu se referă doar la dietă, ci și la un stil complex de viață prin introducerea activității fizice regulate, dar și a intervalelor de somn adaptate în funcție de vârsta copilului.