Aproape un milion de români suferă de această boală cruntă, diabetul. Acum, opt asociații de pacienți din România vin cu o veste foarte bună. Salută adoptarea legii privind prevenția și diagnosticarea precoce a diabetului, în numele celor aproape 900.000 de români care sunt diagnosticați cu diabet și în numele celor pe care poate vom reuși în viitor să-i ajutăm să nu ajungă la acest diagnostic.

O boală cruntă face prăpăd chiar acum în România

Ca asociații care reprezintă persoanele cu diabet, știm ce înseamnă să trăiești zi de zi cu o afecțiune severă care îți influențează fiecare aspect al vieții. Din acest motiv, considerăm că suntem datori să-i ajutăm pe cei care, prin decizii luate la timp, pot să nu ajungă în aceeași situație.

Majoritatea cazurilor de diabet zaharat tip 2, până la 80%, conform unor studii, pot fi prevenite prin alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată. Prin măsuri de prevenție putem sprijini populația pentru a adopta acele schimbări necesare privind îngrijirirea stării de sănătate.

Pe această cale, dorim să salutăm adoptarea legii privind prevenția și diagosticarea precoce a diabetului, în numele celor aproape 900.000 de români care sunt diagnosticați cu diabet și în numele celor pe care poate vom reuși în viitor să-i ajutăm să nu ajungă la acest diagnostic.

Acest an, pentru noi, persoanele cu diabet, a devenit o luptă constantă. Suntem îngrijorați. Peste 30% din cei care au pierdut lupta cu virusul SARS-COV-2 aveau diabet zaharat. 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cu care se confruntă România. Însă, diabetul poate fi prevenit! Acesta este mesajul nostru.