Pe fondul continuării deteriorării calităţii activelor, profitabilitatea a înregistrat un declin începând cu primul trimestru din 2011, de la 5% la finalul lunii martie, până la 0,6% la finele primului semestru şi la -3,4% la sfârşitul lui septembrie.

În ciuda acestor evoluţii, toate instituţiile de credit şi-au menţinut rata de solvabilitate peste 10% la finele lui septembrie, cu excepţia unei bănci mici care a picat sub 9%.
Conform reglementărilor BNR, rata minimă de solvabilitate este de 8%, dar din motive prudențiale, Banca Centrală solicită băncilor practicarea unui nivel de minimum 10%.

De asemenea, Comisia Europeană remarcă faptul că rata de adecvare a capitalului pe întreg sistemul a ajuns la 13,4% în septembrie, cu 0,8% mai jos decât la finele primelor şase luni. În acest timp, rata capitalului de rang I a fost de 12,9%, comparative cu 13,6% la finele lunii iunie.
În continuare, băncile s-ar putea confrunta cu presiuni crescute asupra ratelor de solvabilitate. Prin urmare, acestea ar putea avea nevoie de întărirea capitalului de rezervă sau, în unele cazuri, o reducere a activelor considerate riscante.