Astfel, 82% dintre persoanele chestionate au confirmat un comportament agresiv manifestat asupra copiilor lor și au spus că aceștia au fost insultați și amenințați în mediul online ori le-au fost publicate fotografiile fără permisiunea lor.
Aproximativ același procent de părinți dintre cei care au participat la studiu au afirmat că știu doar o mică parte dintre prietenii pe care copiii lor îi au pe internet. În același timp, aproape o treime dintre adolescenți le-au spus părinților că au făcut publice informații personale precum parole sau alte date sensibile, pe internet.
’’Fenomenul de cyber-bullying – care se referă la manifestările de agresivitate în mediul online – rămâne o amenințare reală, ce îi afectează serios pe copii. Aceștia sunt expuși la violență fie prin e-mail, fie prin intermediul telefonului mobil, al rețelelor sociale, al programelor de instant messaging sau prin diverse website-uri sau bloguri. Fie că sunt victime sau agresori, tinerii sunt extrem de afectați și o parte dintre ei au nevoie de ajutor specializat pentru a trece peste consecințele psihologice provocate de cyber-bullying’’, spune Sabina Datcu, e-Threat Researcher la Bitdefender.
Potrivit cercetării, cele mai mari amenințări din această categorie, la care copiii sunt expuși, sunt: împrăștierea de zvonuri – în 93% din cazuri, ridiculizarea – 83%, insulta – 75%, amenințarea – 63% și distribuirea de fotografii fără permisiune – în 58% din situații.
Studiul Bitdefender a fost derulat în perioada iulie – septembrie 2012, pe un eșantion de 2300 de respondenți (părinți cu copii între 7 și 18 ani) dintre care 14% din România.