Cea mai proastă salată pentru slăbit

Cu toate acestea, sub fațada sănătoasă se poate afla  o provocare. Nutriționista Mary Sabat explică de ce acest tip de salată poate fi un adevărat inamic în lupta cu kilogramele în plus.

Salatele sunt bogate în fibre vegetale, ajutând la pierderea în greutate sau la menținerea greutății în limite optime. De asemenea, pot stimula tranzitul gastrointestinal. Cu toate acestea, există un tip de salată care nu are ce căuta în regimul de slăbire, spune Sabat, potrivit She Finds.

De ce nu este bună salata bucătarului

Salata bucătarului este un preparat clasic, extrem de popular, care se face din diferite ingrediente precum verdeață, legume, carne ( curcan, șuncă și slănină), brânză și ouă fierte, adesea acoperite cu un dressing.

În timp ce salata bucătarului este hrănitoare și plină de nutrienți esențiali, poate contribui la creșterea în greutate, dacă este consumată în exces sau cu sosuri  delicioase, bogate în calorii.

Includerea cărnii și a brânzeturilor, care pot fi pline de calorii, alături de sosurile cremoase, pot crește semnificativ conținutul total de calorii al salatei.

Alegeți, în schimb, salate bogate în legume și proteine slabe

Pentru a te bucura de salata bucătarului fără să pui kilograme în plus, trebuie să fii atent la dimensiunea porțiilor, să optezi pentru surse de proteine ​​slabe, să încorporezi multe legume și să alegi variante de dressing mai ușoare sau să le folosești cu moderație.

„Când încercați să slăbiți, este recomandabil să alegeți salate bogate în legume, proteine ​​slabe (cum ar fi puiul la grătar sau tofu), grăsimi sănătoase (cum ar fi avocado sau nuci) și sosuri ușoare sau vinaigrete”, spune Sabat.

„Șunca, brânza și sosurile pot crește conținutul de calorii al salatei. Aceste ingrediente sunt dense în calorii și se pot adăuga rapid, ceea ce duce la un aport caloric mai mare. Combinația de brânză, ouă și sosuri poate avea ca rezultat o salată bogată în grăsimi saturate nesănătoase, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate”, adaugă ea.

Optați pentru o salată grecească autentică

Începeți cu roșii coapte și suculente.

„Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să le tăiați bucăți, nu perfecte, ci bucăți neregulate, mari”, spune experta Diana Moutsopoulos.

Tăierea roșiilor peste bol (bolul de servire) vă va asigura că nu veți irosi zeama. Apoi, amestecați cu un praf generos de sare de mare. În continuare, lăsați roșiile să stea în sare aproximativ 10- 30 de minute.

Astfel se va crea un sos de roșii aromat în partea de jos a vasului. Abia apoi adăugați restul ingredientelor (castraveți, ceapă roșie, măsline, ulei de măsline etc.), amestecați și serviți.

salata greceasca
SURSA FOTO: Dreamstime

Folosiți un ulei de măsline extravirgin de calitate

Este bine să folosiți la salate un ulei de măsline extravirgin de calitate, piperat, cu o culoare frumoasă. Pe lângă sare (și poate puțin oregano uscat), este singura aromă adăugată.

În ceea ce privește brânza feta, nu o sfărâmițați deasupra! Modul tradițional de a servi salata grecească este cu brânză feta întreagă.

„Eventual o felie sau poate două, așa, întregi, dar niciodată sfărâmițate”, spune ea.

Unele adaosuri, în funcție de regiunea în care se consumă, sunt caperele murate, fructele de pădure și ardeii verzi, dar ingredientele de bază rămân aceleași.