Dar, în ultimii ani, studii care se bat cap în cap, au arătat, fie efectele benefice, fie unele mai puțin bune asupra sănătății. În ultimul caz, s-a susținut că ouăle sunt prea bogate în colesterol și nu foarte sănătoase pentru inimă. Un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol (pentru referință, aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți), scrie Tastingtable.

Dar ouăle au paletă impresionantă și incontestabilă de beneficii pentru sănătate. Un ou mare oferă 6 grame de proteine ​​de înaltă calitate, doar 70 de calorii și reprezintă o sursă bună de nutrienți esențiali. Așadar, cât de bune sunt ouăle și cât de des ar trebui să le mâncăm? Ca de fiecare dată când vorbim de alimente, cuvântul- cheie este „moderație”.

Oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuş. Albuşul reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou şi concentrează procentul cel mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavină şi tiamină) şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu). Gălbenuşul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol).

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de ouă

Pe de o parte, este știut că ouăle sunt pline de nutrienți. Ouăle sunt o sursă puternică de vitamine A, D, B12 și toți cei nouă aminoacizi esențiali. De asemenea, conțin aproximativ 113 mg de colină, un nutrient important pentru sănătatea neurologică și metabolică.

Ouăle pot reduce trigliceridele, conform Health Digest. Prea crescute, trigliceridele pot provoca insuficiență cardiacă și risc crescut de accident vascular cerebral. Dar ouăle conțin și o cantitate destul de mare de colesterol.

Potrivit Healthline, ouăle îmbunătățesc profilul de colesterol general al organismului. Ouăle cresc HDL (colesterolul „bun”) și tind să scadă LDL (colesterolul „rău). Dr. Amy Bhatt de la Harvard Medical School spune că lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) lucrează cu ficatul pentru a menține sângele curat și protejează sistemul cardiovascular. Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), pe de altă parte, transportă colesterolul în artere, ceea ce poate duce la scăderea fluxului sanguin către inimă, mușchi sau chiar blocarea unei artere.

Cifra magică este 7

Așadar, câte ouă putem mânca, în siguranță, într-o săptămână, fără să ne temem pentru sănătatea noastră? Experții spun că cifra magică este șapte.

Potrivit Clinicii Mayo, majoritatea oamenilor poate mânca până la șapte ouă pe săptămână fără a le fi afectată sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii este de acord: oamenii sănătoși pot include până la un ou pe zi într-o dietă sănătoasă pentru inimă. Dieteticianul Nicole Hopsecger recomandă, de asemenea, un ou pe zi sau șase ouă pe săptămână.

Important este cu ce le asociați. Ouăle sunt sănătoase, dar combinate adesea cu brânză, slănină și unt, bogate în grăsimi saturate și colesterol, pot avea efecte nedorite, susține Clinica Mayo.

Un studiu publicat de specialiștii de la Clinical Nutrition & Metabolic Care descurajează recomandările dietetice prin care se restricționează consumul de ouă. Beneficiile includerii ouălor într-o dietă obișnuită depășesc dezavantajele, iar a elimina complet ouăle din cauza colesterolului este un mod limitativ de gândire unidimensională, susține studiul.